Deuren van privépark Loofstraat blijven open

Park Nolf nadat het opgeruimd werd. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De toekomst van de oude Kliniek Maria’s Voorzienigheid aan de Loofstraat wordt stilaan duidelijk. Ten laatste rond deze tijd volgend jaar gaat die tegen de vlakte. Er komen luxeflats in de plaats. Maar wat met het bijhorende park? Park Nolf is beschermd gebied, vraag is of de gewone Kortrijkzaan daar ook zal kunnen van genieten. Volgens schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens zal dat (deels) het geval zijn.

Op de laatste gemeenteraad kwam park Nolf na lange tijd weer ter sprake. Cathy Matthieu, gemeenteraadslid voor Groen, kaartte de vreselijke staat van de groene plek vlak bij de Loofstraat aan. Na een kort debat bleek dat het park nu de verantwoordelijkheid is van vastgoedmakelaar Compagnie Het Zoute uit Knokke. Zij telden een stevig bedrag voor het gebouw en bijhorende groenzone neer. Daaruit volgt dan ook de vraag of het park in de toekomst nog toegankelijk zal zijn voor alle inwoners van Kortrijk of enkel voor een paar gelukkigen met veel geld. Buurtbewoners pleiten al enkele jaren voor een uitbreiding van het stuk groen, op buurtvergaderingen werd zelfs luidop gedroomd van een centraal plein met horecazaak.

“Waarom wachten?”

“Ik schrok eigenlijk wel toen ik hoorde dat het nog niet zeker is of het park privaatterrein of eigendom van de stad zal worden”, vertelt Cathy Matthieu. Zij woonde alle buurtvergaderingen bij. “Zo’n mooi stukje groen moet toch zeker toegankelijk blijven voor alle Kortrijkzanen. Bovendien vind ik dat de stad nu al werk zou mogen maken van de groenontwikkeling in het gebied. Waarom wachten? Onze inwoners maken duidelijk sowieso al gebruik van het park, waarom kunnen we er dan niet voor zorgen dat ze dat ook op een deftige manier kunnen doen?”

Deuren van privépark Loofstraat blijven open
© AN

Het park zal zelfs verdubbelen in grootte, dat staat nu al vast – Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwingsprojecten

Het park Nolf dat bij het voormalige ziekenhuis in de Loofstraat hoort, is eigenlijk privéterrein. Oorspronkelijk werd het aangelegd als tuin voor een grote villa, gebouwd door de familie Vercruysse. Maar het landhuis werd halfweg de jaren 80 gesloopt zonder vergunning. Om te voorkomen dat de tuin hetzelfde lot zou ondergaan werd die in 2003 beschermd als monument. Tot 2017 diende het stukje groen vooral om medewerkers of patiënten van het ziekenhuis een plekje te bieden om te lunchen of even een frisse neus te halen.

Sinds de verhuizing van de 2.000 medewerkers, 150 artsen en 670 patiënten van de ziekenhuiscampus naar hun nieuwe stek aan de Kennedylaan, staat niet alleen het gebouw in de Loofstraat leeg. Ook de tuin bleef compleet verwaarloosd achter. Wat eerst een groene parel in het midden van de Kortrijkse stadskern was, veranderde al snel in een vuilnisbelt.

Restjes marihuana

Het park is nu dus eigendom van Compagnie Het Zoute en in principe niet vrij toegankelijk. Maar daar trekken veel mensen zich niks van aan. Behalve een verweerd bordje met ‘verboden toegang’ houdt niets de vele wandelaars, picknickers en het occasionele ongure publiek weg. Veel hondenbaasjes zien in het park de ideale plek om hun hond even van de lijn te laten. Werknemers van bedrijven uit de buurt gebruiken er de banken om te lunchen en eens het donker is, vinden er ook minder legale activiteiten plaats. Zo kraakten vijf Nederlandse jongeren een paar maanden geleden het gebouw en zijn op de banken dikwijls resten marihuana te vinden. Daarnaast zien buurtbewoners de site ook als de ideale plaats om te parkeren. De parking langs de kant van de Doorniksewijk is immers niet afgesloten en parkeren kan er dus gratis, al is dat wel op eigen risico.

Het park lag er de laatste tijd nogal verwaarloosd bij.
Het park lag er de laatste tijd nogal verwaarloosd bij.© AN

Al bij al is er dus nog heel wat beweging in het park. Een van de gevolgen daarvan is dat het herschapen werd tot een ware vuilnisbelt. Na de tussenkomst van Cathy Matthieu in de gemeenteraad kwam de stad Kortrijk tot een akkoord met de projectontwikkelaar. Omdat het terrein nu van hen is zullen zij het komende jaar ook instaan voor het onderhoud. Alleen blijft de vraag wat er daarna met het park moet gebeuren.

Fietsas ‘t Hoge-station

“Nu al werk maken van de aanleg van het park is niet praktisch en compleet onrealistisch”, countert schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens van Team Burgemeester. “We starten volgende week pas met onderhandelen met de vastgoedmakelaar. Pas dan zal duidelijk worden hoe de site er in de toekomst zal uitzien.”

Of het park volledig privéterrein zal worden, kan de schepen ook nog niet zeggen. “Wat ik wel kan beloven is dat minstens een deel van het park toegankelijk zal blijven voor de inwoners van Kortrijk. De fietsas die we willen aanleggen tussen het station en ‘t Hoge loopt door de site en werd zelfs opgenomen in het ruimtelijke ordeningsplan. Ook de verdubbeling in grootte van het park staat vast. De vroegere bezoekersparking wordt omgetoverd tot groenzone. Alleen het statuut moeten we nog onderhandelen. Het zou dus wel kunnen dat het park deels privaat zal zijn. Maar de kracht van dat gebied licht hem net in het feit dat het doorwaadbaar zal blijven voor het publiek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier