Desselgems natuurpark voor wandelaars en vissers in zicht, mét nieuwe cafetaria

Schepenen Maria Polfliet, Rik Soens en Jo Neirynck bij een van de waterpartijen van het toekomstige natuurpark tussen de Schoendalestraat en de Gentseweg. © DJW
Redactie KW

De stad Waregem ontwikkelt een gebied van 17 hectare dat het in deelgemeente Desselgem aankocht tot natuurpark.

Het gebied, gelegen tussen de Schoendalestraat en de Gentseweg, werd een vijftal jaar geleden aangekocht. Het gebied bestaat uit veel groen met bomen, graspaden en een zevental met elkaar verbonden waterpartijen of vijvers, het resultaat van decennialange zavelwinning waarbij de achtergelaten putten zich opvulden met grondwater.

Deze site ontwikkelt de stad nu tot een natuurpark, geschikt voor lange wandelingen tussen het vele groen en ook ideaal voor de Waregemse vissersclubs waarvan de Desselgemse vereniging er zelf al een tweetal in beheer heeft.

Splinternieuwe ontmoetingsplek

Op de site kant Gentseweg bevindt zich momenteel ook een houten blokhut die dient als een soort van cafetaria voor de vissers maar die straks wordt gesloopt en plaats maakt voor een splinternieuwe ontmoetingsplek voor al wie een bezoekje brengt aan het toekomstig park.

Schepen Rik Soens: “In de gemeenteraad van dinsdagavond keurden wij onder meer de vraag naar een landschapsarchitect goed die voor het gebied een ontwerp moet afleveren. Die architect komt er best zo vlug mogelijk. Hij of zij zal bepalen waar en op welke manier onder andere voetpaden worden ingericht, welke aanplantingen er nodig zijn en hoe de site er in zijn geheel zal uitzien.”

Geen brouwerijen

Ook goedgekeurd door de gemeenteraad is de uitschrijving van een concessie voor de toekomstige uitbater van de nieuwe cafetaria die er komt. Hij zo zij zal binnen een zone van honderd vierkante meter kant Gentseweg, waar de huidige blokhut staat, beslissen waar er wordt gebouwd.

“Belangrijk om weten is dat wij de concessie niet willen uitbesteden aan een brouwerij. Dat wil zeggen dat de uitbater volledig vrij zal zijn om zelf dranken en dergelijke meer aan te kopen bij wie of waar hij wil. Eraan toevoegen dat de concessie geldt voor een periode van 40 jaar, tijd genoeg om zelfs als jonge startende cafébaas een hele, interessante loopbaan op te bouwen. Op deze plek is dat zeker mogelijk.”

Nieuw geboortebos

De stad zal van de gelegenheid gebruik maken om op dezelfde gronden een nieuw geboortebos aan te leggen. Ook rustzones om gewoonweg even uit te blazen van het werk zijn mogelijk. En door een nieuwe doorsteek vanuit de nabijgelegen woonwijk zal het natuurpark naast de huidige toegangswegen via de Schoendalestraat en de Gentseweg meteen over een derde instappad beschikken.

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier