De zee begint op Grote Markt van Izegem

De dienst werkplaatsen van de stad zal in de komende weken dezelfde boodschap aanbrengen op tientallen locaties. © foto Frank
Redactie KW

‘Hier begint de zee’ prijkt er op een tag die kinderen van school De Kleine Tovenaar op de Grote Markt van Izegem spoten. Met de actie vragen ze geen afval of peuken in de rioolkolken te gooien, want dan spoelt dat afval uiteindelijk naar de zee.

Bijna konden de kinderen van het eerste en tweede leerjaar van freinetschool De Kleine Tovenaar zelf ondervinden hoe het water naar zee spoelt, want net toen ze op de Grote Markt ter hoogte van de bib een tag wilden spuiten aan een rioolkolk, begon het hevig te regenen.

Toch gingen ze aan de slag met het spuitsjabloon en even later stond er naast een afvoerputje te lezen: ‘Hier begint de zee’. “Het is de apotheose van een milieuproject op school dat onder meer ging over een onderzoek naar zeevervuiling met als thema ‘De plastic soep'”, klinkt het. “Wat je op de grond gooit, verdwijnt vaak in de riolen. Dit komt uiteindelijk in zee terecht.”

Mooimakers

Daarom ondernamen de klassen actie. De school vond in de stad Izegem een partner. Via de Mooimakers konden ze aan het nodige materiaal geraken. Het sjabloon wil wandelaars sensibiliseren rond het thema. Klasleerkracht Merijn en de leerlingen brachten de eerste boodschap aan, uitgerust met een bolderkar met alle materiaal in.

De dienst werkplaatsen van de stad zal in de komende weken dezelfde boodschap aanbrengen op tientallen locaties. Aan scholen, nabij wandelroutes, aan speelpleinen en aan sportvelden. Kortom, overal waar heel wat mensen passeren. Hopelijk komt de boodschap aan en wordt het water dat naar zee stroomt geen plastic soep. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier