De Proper Strand Lopers trekken aan de alarmbel: “Dit wordt een recordjaar”

Tim Corbisier (rechts) en Kevin Pierloot van de Proper Strand Lopers. (foto's JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“Om moedeloos van te worden.” De Proper Strand Lopers ruimen al jaren afval op het strand. Maar dit jaar loopt het achtergelaten afval de spuigaten uit. De hittegolf zorgde voor een volkstoeloop naar Oostende. Op vijf dagen tijd werd door De Strandhelden ruim 7.000 liter afval geruimd.

De kust heeft er een druk weekend opzitten. De stranden lagen vol en die bleven vol liggen eens iedereen het strand had verlaten. Vol met afval… Tijdens het weekend meldden zich 15.000 zonnekloppers aan op de Oostendse stranden. Maar die lieten ook heel wat afval achter. De Proper Strand Lopers verzamelen elke avond om 19.30 uur aan de als strandcabine vermomde uitvalsbasis op het Klein Strand. “Woede, onverschilligheid, verslagenheid, ongeloof”, stond er op hun Facebookpagina te lezen na hun opruimactie zaterdagavond. “Velen liepen het strand meerdere malen af, het zag eruit als een oorlogszone. Dit was de meest hallucinante vertoning dat we in drie jaar strandhelden hebben meegemaakt.” Een dag eerder hadden de Proper Strand Lopers nog 1.370 liter afval geruimd op het Oostendse strand. Sinds de start van de hittegolf, vorige week donderdag werd tot en met maandagavond ruim 7.000 liter afval geruimd op het drukste strand van de stad.

Tim Corbisier, initiatiefnemer van de Proper Strand Lopers, pleit voor andere afvalbakken op het strand. “Ergens wel te verwachten met mooie dagen als deze, maar men zou toch denken dat mensen ondertussen voldoende geïnformeerd zijn”, vraagt Tim zich af. “We dachten dat er meer structuur zou zijn en dat de aanwezigheid van de strandpolitie evenwicht zou brengen, maar niets is minder waar. De stad doet haar best, maar het is dweilen met de kraan open.”

Afvalbakken

Al jaren proberen de Proper Strand Lopers mensen te sensibiliseren rond afval op het strand. “Het eerste jaar hebben we ervoor gepleit om andere afvalbakken op het strand te plaatsen. Die kwamen er ook, maar dit jaar staan die oude afvalbakken er terug. Die oude hebben kleinere gaten waardoor mensen er hun afvalzakje er niet in krijgen met als gevolg dat ze het zakje er gewoon naast gaan plaatsen. De rest van de strandgangers volgt dat voorbeeld en zo creëer je een massa afval naast de afvalbak. Meeuwen pikken die dan allemaal open en dat zorgt voor een vuilnisbelt. Andere mensen zien dat liggen en denken dat ze er hun afval ongestraft bij kunnen gooien. Want het is toch al vuil”, zucht Tim.

De Proper Strand Lopers trekken aan de alarmbel:
© jro

Volgens Tim lijkt het erop dat er dit jaar meer afval geteld zal worden dan de vorige jaren. “Op het eind van de zomer maken we een evaluatieverslag op. Dat doen we elk jaar. Ik heb de indruk dat er nu meer afval wordt geruimd dan de voorbije jaren. Blijkbaar is de wereld na corona toch veranderd. Op die manier stevenen we af op een recordjaar. We merken dat we met alleen maar sensibiliseren nergens meer komen. Het afval van de afgelopen dagen is daarvan het grootste bewijs. Ondanks het feit dat we de afgelopen jaren voldoende hebben gesensibiliseerd, is een stijging te merken. Nochtans lijkt het evident dat men het afval dat men naar het strand meeneemt op een ordentelijke manier deponeert in de daartoe voorzien plaatsen? Toch lijkt het nog steeds niet voor iedereen duidelijk. Geef flyers mee als mensen zich aanmelden voor het strand”, roept Tim het stadsbestuur op.

Controleren

Tim blijft erbij dat andere afvalbakken een deel van het probleem kunnen oplossen. “Dat zal natuurlijk geld kosten en er zal inderdaad nu en dan eens huishoudelijk afval in te vinden zijn. Maar liever dat dan een vuilnisbelt op het strand, toch? Die andere afvalbakken hebben een horizontale gleuf die iets groter is dan het rond gat in de oude afvalbakken. Daarnaast hebben ze afgebogen metalen randen waardoor men de zakken gemakkelijk kan doorduwen. Ook de politie moet meer gaan controleren. Ze moeten niet alleen zorgen voor onze veiligheid, maar kunnen ook een bepalende rol spelen in het afvalbeleid”, aldus Tim.

De Proper Strand Lopers trekken aan de alarmbel:

“De nieuwe afvalbakken zijn wel degelijk nog steeds aanwezig op het strand, alleen staan ze meer verspreid”, reageert schepen van Openbaar Domein Björn Anseeuw (N-VA). “Of er nog nieuwe bijkomen? Neen, want dan creëer je een nieuw probleem. Mensen gaan er hun huishoudelijk afval in deponeren en dat is verboden. Op een normale zomerdag halen we met onze diensten 9.000 kilogram afval op. Op drukke zomerdagen piekt dat al snel tot 12.000 kilogram. Daarnaast wordt het strand machinaal gereinigd, nog eens goed voor 4.500 kilogram afval per week. Toch zijn de Proper Strand Lopers van onschatbare waarde omwille van hun sensibiliserende rol in het verhaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier