De Proper Strand Lopers halen meer dan 15.000 liter afval van het strand deze zomer

"Het volume afval dat tijdens de 50 dagen werd geruimd was een record van 15.440 liter", stelden de vrijwilligers vast. (foto GLO)
Gillian Lowyck

Dit jaar vond voor de derde keer #destrandhelden plaats, een initiatief van de Proper Strand Lopers. Aan de strandcabine van het Klein Strand verzamelden elke zomeravond vrijwilligers om het drukste stuk afvalvrij te maken. Er werden gigantische hoeveelheden afval van het strand gehaald.

Dat de zomer van 2020 op alle vlakken een bijzondere zomer was, is wel duidelijk. Ook voor vzw Proper Strand Lopers, die burgers sensibiliseert over zwerfafval. Dat doen ze onder meer tijdens de zomer vanuit hun strandcabine op het Klein Strand, met #destrandhelden. “Het was erg lang onduidelijk hoe we het project op een veilige manier konden laten doorgaan, maar dit is ons wonderwel zeer goed gelukt”, klinkt het bij Kevin Pierloot van de Proper Strand Lopers. Iedere avond kon iedereen die dat wilde, verzamelen aan de cabine om samen een uurtje het strand op te ruimen. Er werd met #destrandhelden ook hard ingezet op sensibilisering: “Onze tubes met verzameld afval in verschillende thema’s blijven een eyecatcher, maar vooral opener. Hier willen we in de toekomst nog meer op inzetten. De educatieve waarde om mensen te confronteren met zwerfvuil op deze manier, zet sterk aan tot nadenken. We willen deze visualisering van de afvalproblematiek ook uitbreiden naar andere stranden in 2021.”

Wegwerpverpakkingen

Het stuk strand waar de Strandhelden actief zijn, is het drukste van de stad. “Net zoals de media en andere strandgasten konden we vaststellen dat ons stuk strand tussen Klein Strand en Casino een duidelijke hotspot is voor de dagtoeristen. Dat heel wat nieuwkomers die met de trein komen een groot deel van de dagtoeristen blijken te zijn, werd door de crisis versterkt. We herkennen de ouderwetse frigoboxtoeristen in deze grote groepen families, maar stellen vast dat men anno 2020 veel meer dan vroeger kiest voor wegwerpverpakkingen. En ondanks groepen jongeren van allochtone afkomst dit jaar een serieus item was konden we ook deze moeilijke doelgroep bereiken. Er kwamen regelmatig groepjes deelnemen aan de opruimactie net voor ze naar de trein gingen. “

Communicatie

Volgens de initiatiefnemers kon er deze zomer heel wat beter: “De bestaande signalisatie is naar onze mening opnieuw niet afdoende gebleken, ook wat betreft veiligheid en getijden”, klinkt het. “We zijn steeds meer overtuigd dat mensen niet weten hoe ze hun afval correct moeten deponeren. Bij elke communicatie over strandbeleving moet volgens ons de kans gegrepen worden om het afvalbeleid mee te nemen. We begrijpen dat de prioriteiten dit jaar ergens anders lagen maar een duidelijke campagne over zwerfvuil zou volgens ons mogelijks veel afval kunnen voorkomen. Zwerfvuil kan namelijk ook een probleem zijn in het verspreiden van het virus, volgens een studie van het VLIZ.”

Ook de afvalbakken zelf kunnen anders. “Een literfles raakt zeer moeilijk door een wel zeer kleine opening in de PMD-bakken, een tweeliterfles helemaal niet. Een zakje verzameld afval kan niemand kwijt in de restafvalbakken. De handeling om en de klep omhoog te houden en met de andere hand items uit het zakje te halen is gewoon fysiek onmogelijk. Neem daar nog eens bij dat in de huidige tijden eigenlijk niemand met blote hand een klep wil vastpakken van een afvalbak en we komen tot de taferelen die we regelmatig zagen… lege vuilbakken op het strand met enorm veel bijplaatsing.” Dit probleem stelt zich trouwens niet enkel in Oostende, maar over de hele kust: “Dit zou een enorme berg afval vermijden.”

Enthousiasme

Waar de Proper Strand Lopers wel erg enthousiast over zijn, is de inzet van het team stadsmedewerkers op het strand. “We konden vaststellen dat ze soms tot na middernacht op het strand aanwezig waren. Er werd ook duidelijk veel beter opgeruimd en gesweept terwijl men vuilbakken komt ledigen.”

De cijfers van het geruimde afval zijn ook dit jaar niet goed. “Het volume afval dat tijdens de 50 dagen werd geruimd was een record van 15.440 liter, met gemiddelden van 309 liter per dag en bijna 20 liter per vrijwilliger. Dit is gemiddeld bijna 40 procent meer volume dat door een enkele vrijwilliger werd geruimd.”

Er zijn plannen om het project volgend jaar verder te zetten. De Proper Strand Lopers zelf zijn alvast enthousiast. “We hebben ondertussen heel wat expertise opgebouwd. Het zou jammer zijn om de situatie in deze probleemzone niet meer op te volgen. We hopen dat we naar volgend jaar toe in samenwerking en overleg met de betrokken diensten een verschil kunnen maken”, geeft Tim Corbisier tot slot nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier