Damme werkt aan Grootste en Mooiste Bijentuin van Vlaanderen

Peter Dominique Persoone beseft als imker wat het belang is van dit project. © EVDK
Redactie KW

Van 2 tot 9 juni is het de Week van de Bij en dat laat Damme niet zomaar voorbijgaan. De Damse groendienst zet alles op alles om de tuin van de hoofdbib in Sijsele om te vormen tot de Mooiste en Grootste Bijentuin van Vlaanderen. “We willen inwoners inspireren om een aangename omgeving te creëren voor bijen.”

Dammenaar, chocolatier maar vooral ook imker Dominique Persoone is sinds vijf jaar peter van De Week van de Bij en kreeg er dit jaar een vrouwelijk equivalent bij. Britt van Marsenille werd meter van Week van de Bij en woont in Beveren. De twee woonplaatsen van de BV’s nemen het in dat kader tegen elkaar op. “Op 2 juni wordt de winnaar aangeduid nadat werd bepaald wie erin slaagde om de Mooiste en Grootste Bijentuin van Vlaanderen in te richten”, zegt Chantal Van Rie van de Damse groendienst, die in Damme het Bijentuinproject gepassioneerd coördineert. “De bijentuin moet inspiratie geven aan particulieren en andere gemeentebesturen om tuinen en andere plaatsen bijenvriendelijk in te richten. Er werd al hard gewerkt om de tuin van de bib om te vormen, maar er zijn ook nog veel zaken die momenteel nog niet zichtbaar zijn.”

Tuin van de toekomst

Op 19 mei worden de inwoners uitgenodigd om de tuin te ontdekken. “De bedoeling is dat bezoekers – met of zonder kinderen – het pad doorheen de tuin volgen en worden verleid om de tuin verder in te wandelen en ook even stil te staan bij de poëziezuilen. Als je arriveert aan de bib, zal je meteen de tuin opmerken, onder meer dankzij de grote rozenborder aan de rand van de parking. Er werden al oude bomen verplant en die vullen we aan met nieuwe bomen. Overal in de tuin verweven we oud en nieuw met elkaar. Zo is er sinds twintig jaar een bloemenweide aanwezig achter de bib en dankzij een goed beheer plukken we daar nu de vruchten van.”

Burgemeester Joachim Coens test alvast eens de klimboom uit.
Burgemeester Joachim Coens test alvast eens de klimboom uit.© EVDK

Ook op schaduwrijke plaatsen komen allerlei bloemen en klimplanten. Tegen 19 mei moet de tuin een kleurrijk bloemenveld zijn. “Dat bewerkstelligen we momenteel, maar de natuur hebben we niet in de hand. Daarom werkten we ook met bloementapijten, om de bloei in onze bloementuin toch wat te garanderen.” Langs het parcours en in de tuin zijn veel spelprikkels aanwezig voor kinderen. “We willen hen opnieuw laten spelen in de natuur. Zo komt er een klimboom, picknickzone, een speelberg, wilgenhut een groot speel-spinnenweb met een palenparcours waar ze hun behendigheid kunnen testen.” Verder komen er ook oude en nieuwe fruitbomen en een graveltuin. “Een tuin van de toekomst, als het ware“, zegt Chantal. “Want een graveltuin moet niet worden bewaterd.”

Educatief en inspirerend

Bijen hebben niet enkel veel bloemen nodig, maar ook water. Daarom werd de beek achteraan de tuin opnieuw opengemaakt en ook de oevers werden aangeplant met planten die werden overgebracht uit Sijseelse grachten. Achter in de tuin staan reeds enige tijd drie bijenkasten, die worden beheerd door Damse imkers. Collega-imker Dominique Persoone benadrukt het belang van de Week van de Bij. “Over dit thema kan ik alleen maar enthousiast zijn. De bij is een belangrijk diertje, maar heeft veel moeite om voedsel te vinden. Dit project past bovendien perfect in het thema ‘onthaasten’, waar Damme voor staat.”

De realisatie van de Grootste en Mooiste Bijentuin steunt op veel verschillende aspecten. “In dit project worden poëzie, natuur, duurzaamheid, groen en de bibliotheek samengebracht“, zegt burgemeester Joachim Coens. “We willen de mensen dichter bij de natuur brengen op een educatieve en inspirerende manier. Met dit project willen we ook bijdragen aan het klimaat en op 19 mei zetten we daarin een grote stap. Vanaf de bib start op die dag ook de Biebabeloela-fietstocht: een begeleide fietstocht waarmee je op plaatsen in de stad komt waar ingrepen werden gedaan in het openbaar domein om een betere omgeving voor de bijen te creëren. Je komt er ook voorbij streekproducenten die de bij naar waarde weten te schatten en je laten proeven van hun product.” Wie na het bezoeken van de Bijentuin geïnspireerd werd om zelf aan de slag te gaan, kan op 19 mei ter plaatse allerlei zaaiproducten en informatie verkrijgen.

(EVDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier