Congolees herbebossingsproject krijgt Wevelgemse Groene Pluim

© foto SLW
Stefaan Lernout

Het project van Jurgen Heytens om een stukje Congo te herbebossen kreeg van de Groen-leden de Groene Pluim.

Sinds acht jaar is de Moorselenaar er actief samen met 580 lokale werknemers om de regio op economisch en ecologisch vlak te laten herleven. De andere genomineerden waren Helena Schotte en Wasserij Klaratex. In de rand van de nieuwjaarsreceptie werd bekend gemaakt dat Arne Deflo de nieuwe voorzitter wordt, hij volgt Henk Vandenbroucke op.

Naar jaarlijkse gewoonte reikte Groen Wevelgem de Groene Pluim uit. Die geeft de partij aan een organisatie, vereniging, bedrijf of persoon uit Wevelgem die zich op ecologisch of sociaal vlak inzet voor de maatschappij. De drie genomineerden waren Helena Schotte, Jurgen Heytens en Klaratex.

Kleine Grote Daden

Helena Schotte werd genomineerd omwille van haar blog ‘Kleine Grote Daden’, waar je uitleg en tips vindt over hoe duurzaam te leven. Met deze blog wil Helena duidelijk maken dat iedereen een grote impact kan hebben op het milieu door enkele kleine dingen aan te passen in het dagelijkse leven. Die kleine dingen staan voor kleine grote daden.

Waar de blog van Helena wil sensibiliseren en uitnodigen, heeft genomineerde twee Klaratex grote stappen gezet om het bedrijf milieuvriendelijk te maken. De wasserij gespecialiseerd in het wassen en reinigen van werkkledij, besloot eind 2017 om meer in te zetten op ecologisch werken. Door een investering van 750.000 euro slaagt Klaratex erin om 80 procent van het afvalwater te hergebruiken. De installatie die uniek is in de branche, beperkt zo het verbruik van grondwater tot een vijfde van de vroegere hoeveelheid. Daarnaast installeerde Klaratex 1140 fotovoltaïsche zonnepanelen op hun dak, die instaan voor 60 à 65 procent van het eigen elektriciteitsverbruik. Tenslotte plaatste de wasserij via het Wevelgems bedrijf Honeybeez bijenkasten op hun terreinen.

50.000 hectare bos

Winnaar werd uiteindelijk Jurgen Heytens. Hij groeide op in Moorsele en studeerde in Gent af als landschapsarchitect en vervolgens stedenbouwkundige. In 2012 werd Faia lobi ONG opgestart in de democratische republiek Congo. Het doel van Faia Lobi is het herbebossen van 50.000 hectare in de buurt van de stad Idiofa. Dat is zowat een zesde van de provincie West-Vlaanderen. De organisatie tekent daarvoor voor een lange termijn coöperatie met de plaatselijke gemeenschappen. “In stedelijk gebied dragen onze culturele, educatieve, economische en gezondheidsprogramma’s bij aan de reconstructie van de burgermaatschappij. In landelijk gebied gaat ons herbebossingsprogramma de uitdaging aan tot het reduceren van de achteruitgang van het milieu”, aldus Jurgen.

De organisatie stelt de lokale mensen centraal en investeert hierin, momenteel zijn er 580 lokale werknemers actief in het herbebossingsproject. Daarnaast heeft Faia Lobi het initiatief genomen tot de bouw van een ziekenhuis, een timmerwerkplaats, een internetcafé en een restaurant. Jurgen was zelf niet aanwezig op de uitreikin, zijn moeder Brigitte Tant wist te vertellen dat ondertussen al 2500 hectare terrein herbebost is en de biodiversiteit terug enorm gestegen is.

Moeilijke keuze

Een moeilijke keuze voor de Wevelgemse leden van Groen, maar de Groene pluim ging dus uiteindelijk naar Jurgen Heytens. Tijdens de nieuwjaarsreceptie mocht nieuwe voorzitter Arne Deflo voor het eerst de honneurs waarnemen. Hij volgt Henk Vandenbroucke op.

(SLW/ foto SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier