Concrete plannen om de Hendrik Baelskaai op te laten ruimen

Redactie KW

Het Stadsbestuur, Haven Oostende, de Havenkapitein en de Rederscentrale gaan samen tot actie over.

Hiervoor stelden ze een plan op. Het materiaal van de vissersboten moet – zoals voorgeschreven – herkenbaar gemarkeerd worden en het afval dat er nu ligt moet verdwijnen. Vaartuigen die op de kades staan, zullen ook verwijderd moeten worden. De reders en vissers worden gecontacteerd en het is de bedoeling om binnen een maand de Hendrik Baelskaai opgeruimd en net te hebben.

De Havenkapitein is volgens de stedelijke verordening betreffende de stedelijke haven bevoegd. Ook voor wat betreft de materialen op de kades. Zonder zijn voorafgaande toestemming is het verboden om op de kaaien zware stukken, materiaal of andere ladingen te lossen en achter te laten. Op de Hendrik Baelskaai is het de vissers wel toegelaten om vistuig – zijnde vismateriaal dat actief gebruikt wordt (o.a. netten) – te stapelen op de aangeduide stapelzones. Alle andere zones moeten vrij blijven.

“Het is aan ons om dit samen met de Havenkapitein ook toe te passen”, bevestigt Johan Vande Lanotte, waarnemend Burgemeester. “We sporen de reders en vissers nu nog eens uitdrukkelijk aan om het niet-gebruikte vistuig en het achtergelaten afval op te ruimen. Ze krijgen hiervoor een maand de tijd, tot donderdag 12 maart 2015.”

In het verlengde van deze opruimingsactie zal er overleg gepleegd worden tussen de Stad, de Havenkapitein en de Zeevaartpolitie om de netheid op de Hendrik Baelskaai naar de toekomst toe onder controle te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier