Concertgebouw Brugge biedt onderdak aan cultuurliefhebbers en… gierzwaluwen

Redactie KW

Het Concertgebouw in Brugge is gestart met een bijzonder experiment: omdat er geregeld gierzwaluwen rond het gebouw worden gespot, werden op hoge hoogte vijftien nestkasten gehangen.

Bovendien wordt er een geluidsband afgespeeld met typische kreten om de zwaluwen te lokken.

Het Concertgebouw ziet zichzelf als een open huis dat al zestien jaar artiesten, kunstliefhebbers en meerwaardezoekers uit alle hoeken van de wereld ontvangt. Nu maakt het concertgebouw zich klaar om ook een thuis te worden voor gierzwaluwen. Het was Concertgebouwmedewerker en fervent vogelspotter Peter De Bruyne die als eerste opmerkte dat er erg veel gierzwaluwen rond het imposante gebouw cirkelen.

Die zwaluwen zijn op zoek naar nestruimte en ons gebouw wordt gezien als een artificiële klif. Door de afname van het aantal natuurlijke nestgelegenheden heeft de gierzwaluw het erg moeilijk om geschikte broed- en nestplaatsen te vinden. Dankzij de ligging in de stad en de hoogte is het Concertgebouw eigenlijk ideaal om nestplaatsen te creëren”, stelt Peter De Bruyne.

“Het Concertgebouw besloot eind maart reeds, met subsidie van de Stad Brugge, om vijftien gierzwaluwnestkasten op te hangen aan het dak van het Concertgebouw. In overleg met de architect van het gebouw werden de kasten in een passende kleur geschilderd.

Op de foto zien we van links naar rechts Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen, Peter De Bruyne van het Concertgebouw en Jan Desmet van vzw Mendop.
Op de foto zien we van links naar rechts Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen, Peter De Bruyne van het Concertgebouw en Jan Desmet van vzw Mendop.© PDV

We kregen ook steun en advies van Vogelbescherming Vlaanderen en Jan Desmet van vzw Mendop. De gierzwaluw verblijft zo’n drie maanden in het nest, maar we kijken nu eigenlijk vooral uit naar hun komst volgend voorjaar. Nu krijgen de gierzwaluwen de tijd om de nesten nog wat te leren kennen zodat ze er later effectief kunnen gaan nesten. We spelen trouwens een geluidsband af met typische geluiden om de vogels naar de nestkasten te lokken.”

Ook Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur van het Concertgebouw, is tevreden met het project. “Het Concertgebouw wil actief bijdragen aan een duurzame samenleving. Sinds de bouw in 2002 streven wij ernaar om onze ecologische voetafdruk sterk te beheersen”, stelt Van Eeckhoutte.

“Met het gierzwaluwenproject willen we, met de steun van de Stad Brugge, onze unieke troeven zoals de hoogte en de vorm van het gebouw inzetten om een antwoord te bieden op het negatief effect van de moderne verstedelijking. We zijn verheugd de gierzwaluwen nu al rond onze theatertoren te zien cirkelen en hopen dat ze straks neerstrijken om zich te nestelen.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier