Colruyt nodigt de klas van milieubewuste Bas uit Oostrozebeke uit

Bas Vandenheede strijdt tegen te veel plastic verpakkingen in warenhuizen. © CLY
Redactie KW

Bas Vandenheede (10) trekt ten strijde tegen overbodige plastic verpakkingen. “Het idee dat plastic afval de wereld en vooral de zeeën sterk verontreinigt, heb ik opgedaan door te kijken naar Karrewiet. Uiteindelijk wou ik er zelf iets aan doen.” Hij schreef een brief naar Colruyt en tot zijn grote verbazing kwam er reactie. “Op 26 november wordt mijn klas van juf Sue uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Colruyt.”

Er komt blijkbaar een generatie jongeren aan die het thema milieu en schone lucht hoog in het vaandel draagt. De periode van er alleen maar over te praten, lijkt voorbij. Ze willen er ook iets aan doen. Zo’n kereltje is de tienjarige Bas Vandenheede uit de Stationsstraat. Verder is Bas een doodgewone jongen, sportief en bovenal een dierenvriend. Hij weet ook precies wat hij wil. Later wil hij striptekenaar worden.

Karrewiet

“Vooral de vele plastic verpakkingen waren er voor mij te veel aan. Geregeld ga ik met mijn mama Melanie naar de supermarkt om inkopen te doen en daar kon ik het niet langer aanzien”, zegt Bas. “Koekjes die per twee verpakt zijn of fruit dat per drie of twee stuks verpakt is, dat kan toch niet? Vaak trok ik naar de ingang en ging er meteen een kartonnen doos halen om onze inkopen in te verzamelen. Afbreekbaar papier is toch een prachtig alternatief en daar worden de dieren niet ziek van. Denk maar aan het plastic in zee dat de vissen ziek maakt. Ik ben een grote dierenvriend en dat mogen we de dieren niet aandoen.”

Als ik vriendjes tegenkom in het warenhuis, dan spoor ik ze aan om geen plastic zakjes te gebruiken

“Meteen borrelde het idee in mij op om in de Colruyt-winkel te vragen om daar iets aan te doen. Als ik vriendjes tegenkom in het warenhuis, dan spoor ik ze aan om geen plastic zakjes te gebruiken. Ook bij ons thuis worden geen plastic flessen met water of zo binnengebracht. Voortaan drinken we met z’n allen kraantjeswater”, vertelt Bas.

Brief

“Uit grote ergernis en vooral uit grote bezorgdheid voor het milieu, ben ik dan in mijn pen gekropen om een brief te schrijven naar de directie van het warenhuis. Daarin heb ik uitdrukkelijk de vraag gesteld om even na te denken over het gebruik van plastic zakjes en verpakkingen. Ik heb ook voorgesteld voortaan recycleerbaar papier te gebruiken en korting te geven aan klanten die met de fiets komen winkelen.

Tot zijn grote verbazing kwam er een antwoord van het warenhuis. “Op 26 november wordt mijn klas van juf Sue uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Colruyt. Wij gaan er te voet naartoe en onderweg gaan we een zwerfvuilactie houden. Ik kijk er echt naar uit, want naar verluidt gaan ze ons uitleggen wat zij doen om de hoeveelheid plastic verpakkingen te verminderen. De hele klas gaat er ook een biologische maaltijd aangeboden krijgen. Ik hoop dat het de andere kinderen uit de klas zal doen nadenken.”

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier