Buurtcomité Leefbaar Zwevegem-Harelbeke gaat in beroep tegen bouw windmolens

Het buurtcomité stelt zich strijdvaardig op. © GV
Redactie KW

Tijdens een vergadering waarop alle omwonenden uitgenodigd waren, werd een stand van zaken gegeven rond het dossier over de bouw van de windmolens en werd tevens beslist beroep aan te tekenen bij Vlaams minister Joke Schauvliege.

Het was Stefan Dewaele die namens het buurtcomité enige toelichting gaf. “Ondanks de korte tijd die er ons restte na de infovergadering van Engie-Electrabel, en het afsluiten van de periode voor het indienen van bezwaarschriften, hebben toch nog 317 mensen zo’n bezwaarschrift ingediend. Ondertussen hebben we, als buurtcomité, ook een advocaat ingeschakeld die onderlegd is in dergelijke dossiers.”, klonk het.

Dat de goedkeuring door de provincie er kwam, is volgens Dewaele niet de schuld van de ambtenaren. “Zij kijken enkel of de aanvraag voldoet aan de huidige regelgeving en aan de Vlarem-norm. Gezien er in feite weinig wetgeving is rond het bouwen van die molens, is het niet moeilijk om er aan te voldoen. Dus geven ze een positief advies.”

Stefan Dewaele vindt het wel spijtig dat men enkel naar die norm kijkt en de leefbaarheid totaal over het hoofd ziet. “Pakweg 20 jaar terug was dit hier rustig wonen. Ondertussen kwam het bedrijventerrein De Blokken er bij, is het bedrijventerrein De Pluim in aanleg, kwam er een shoppingcenter en mocht Devamix er zijn activiteiten ontplooien. En dan spreken we nog niet over de drie windmolens die er nu reeds staan. De leefbaarheid is er dus niet op vooruit gegaan.”

Op de vergadering werd beslist in beroep te gaan bij minister Schauvliege. “Dit is eerder een logische stap, willen we ons verder laten gelden. Indien we ook daar bot vangen, overwegen we een procedure op te starten bij de rechtbank, maar zover zijn we nog lang niet.”

(GV/foto GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier