Buurtbewoners willen houtwal weg en dagvaarden stad Kortrijk

De houtwal op de Pottelberg. © Foto Jan Desmet
Axel Vandenheede

Een aantal bewoners in de Hellestraat heeft stad Kortrijk voor de rechter gedaagd. Ze eisen dat het stadsbestuur een houtwal laat kappen.

Al tientallen jaren staat er op de Pottelberg in Kortrijk een houtwal tussen de Hellestraat en de Abdijmolenweg. Een aantal bewoners van de Hellestraat vindt dit maar niets en heeft het stadsbestuur al een aantal keer gevraagd om die houtwal te kappen. Maar stad Kortrijk wilde daarop niet ingaan. Daarom zijn de buurtbewoners naar de vrederechter gestapt.

“Het klopt dat enkele Kortrijkzanen ons gedagvaard hebben”, stelt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A). “De procedure voor de vrederechter loopt al en de slotconclusies zijn momenteel in opmaak.”

Fijn stof

“Als stadsbestuur zijn wij van oordeel dat die houtwal daar moet blijven. In die optiek volgen wij de lijn van de voorbije stadsbesturen. Maar enkele buurtbewoners willen die houtwal daar per se weg. Terwijl die wal wel degelijk nut heeft: die is belangrijk in de strijd tegen fijn stof en zorgt ervoor dat de de N43 aan het zicht wordt onttrokken. Geluiddempend is de houtwal niet, daarvoor is die niet breed genoeg.”

De schepen stelt dat de stad het nodige deed en doet om ervoor te zorgen dat de buurt geen hinder onvervindt van de houtwal. “Elke vijf jaar wordt de struiklaag gesnoeid en een tijd geleden hebben we de bomen die het dichtst bij de tuinen van de bewoners stonden gekapt. Maar zij willen dat ook de hoogstammige bomen in het midden van de houtwal verdwijnen. Daar gaan wij niet mee akkoord.”

“Als stadsbestuur zijn wij net als onze voorgangers van oordeel dat die houtwal moet blijven” – Bert Herrewyn

Stad Kortrijk krijgt alvast de steun van Natuurpunt Kortrijk. Jan Desmet: “Dergelijke kleine landschapselementen zorgen voor een betere luchtkwaliteit en houden fijn stof vast. Bomen en struiken zijn kortom onmisbaar. De houtwal staat bovendien in verbinding met de belangrijke groenstructuur van de Markebeek en volgens de biologische waarderingskaart is deze houtwal ‘biologisch waardevol’.”

Hakhout

“Wij stellen verder vast dat die houtwal deskundig beheerd wordt. Hij wordt in hakhout gestoken waarbij waardevolle toekomstbomen zoals eiken, kersen en essen gespaard worden. Dat is een eeuwenoude groenbeheersvorm. In deze tijd is het verontrustend dat dergelijke eisen gesteld worden. Het maatschappelijk belang van groen primeert op het individueel belang. Wij hopen dan ook dat de buurtbewoners hun eis intrekken”, besluit Jan Desmet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier