Buurtbewoners Oostendse Visserskaai klagen over storend ‘geronk’ uit haven

Buurtbewoner Philippe Lievens. © ML
Redactie KW

Sinds maanden gromt het indrukwekkende installatieschip Vole au Vent op hoge poten de Visserskaaibewoners in Oostende toe. Philippe Lievens ageert in een open brief tegen die storende milieuhinder.

In een open brief doet buurtbewoner Philippe Lievens zijn beklag over de stroomgeneratoren van het installatieschip voor de bouw van windmolenparken op zee, de ‘Vole au Vent’ van zeebouwer Jan De Nul. De generatoren bezorgen de Visserskaaiwijk de klok rond geluids-, reuk- en lichthinder. “De dieselgeneratoren van het imposante schip, dat al maanden in de haven op haar 4 ‘legs’ rust, draaien dag en nacht en produceren een storend diep geronk dat tot ver in het stadscentrum te horen is“, klinkt het.

Carl Heiremans van De Nul reageert: “Zo’n vaartuig heeft tot 60 bemanningsleden aan boord die hotelservice genieten. Die mensen leven, eten, slapen en werken aan boord en hebben dus elektriciteit nodig. Net als de vele elektronische apparatuur aan boord, de kraan… Wij moeten met de stad leven en de stad met ons.”

Schepen van Haven Charlotte Verkeyn: “We onderzoeken hoe we dit probleem kunnen oplossen. Misschien kan aansluiting op walstroom een oplossing bieden.”

“Mijn open brief leverde al een golf aan reacties op via sociale media en ik sprak ook de burgemeester al aan. Hij zou het probleem in het schepencollege aankaarten”, besluit Philippe Lievens.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier