Buurtbewoners denken mee over toekomst Kortrijkse open ruimte

Ook over de toekomst voor het binnengebied Markebeek in Marke mogen de buurtbewoners suggesties aanbrengen. © EDB
Redactie KW

Drie Kortrijkse groene gebieden – Kruiskouter-Leiemeersen in Bissegem, de Toortelbeek in Heule en het binnengebied Markebeek in Marke – worden de komende jaren uitvoerig onder handen genomen. Daarbij is de combinatie van werken, wonen en leven in harmonie met de open natuur van groot belang. Stad Kortrijk doet beroep op de buurt voor ideeën.

Het toekomstverhaal Kortrijk 2025 steunt op drie grote pijlers: ‘werken waar we wonen’, ‘in de stad is alles dichtbij’ en ‘landschap aan je voordeur’. De pijler ‘landschap aan je voordeur’ stelt een stadsbeeld voor waarin de open ruimtes worden gezien als groene publieke ruimte voor de stad. Samen vormen ze een netwerk van groene vingers die het stadscentrum verbindt met het landelijk gebied.

De studieopdracht ‘Open Ruimte’ werkt hierop verder. “We selecteerden drie open ruimtes in onze stad: Kruiskouter-Leiemeersen in Bissegem, de Toortelbeek in Heule en het binnengebied Markebeek in Marke“, klinkt het bij stad. “Doelstelling van de studie is het uitwerken van een visie en strategie waarbij het gebruik en het beheer van het gebied aangewend worden om tot een kwalitatieve open ruimte te komen. Op die manier wordt de positie van het open groen in het stedelijk landschap verstevigd. Daarbij is het van belang dat de combinatie van werken, wonen en leven in harmonie is met open gebied en met de natuurontwikkeling.”

Ideeën oogsten

Eigenaars, gebruikers, buurtbewoners en inwoners worden uitgenodigd om mee rond te tafel te komen zitten en ideeën of wensen over de toekomst te delen met de stadsdiensten. “Over landbouw, natuurontwikkeling, ondernemen, mobiliteit of waterberging.. Alle ideeën zijn welkom.”

“Om tot een breed gedragen visie te komen willen we eerst weten hoe de mensen zelf naar het gebied kijken wat men denkt dat van groot belang is voor de toekomst van het gebied. Wij willen als stad uw ideeën ‘oogsten’ en deze meenemen bij het uitwerken van de visie.”

Daarna wordt de eerste hypothese voor het gebied voorgelegd aan een groep experten die nagaat of de voorgestelde toekomstvisie realistisch en haalbaar is. Zowel de provincie, Vlaamse landmaatschappij als diverse belangengroepen zijn daarin vertegenwoordigd. Op basis van verschillende overlegmomenten wordt de toekomstvisie bijgesteld en het plan eventueel aangepast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier