Buurt en oppositie verontwaardigd door plotse kap bomen Vandenpeereboomplein

Velen reageren verrast op de plotse bomenkap op het Vandenpeereboomplein. © TP
Redactie KW

Bewoners en oppositiepartijen reageerden verontwaardigd, toen ze dinsdag zagen hoe de bomen op het Ieperse Vandenpeereboomplein afgezaagd werden voor de heraanleg van de Leet. “Ik vind dit ook spijtig, maar we konden niet anders”, aldus de bevoegde schepen.

Filmpjes van de rooiwerken werden dinsdag volop gedeeld op sociale media, ook door CD&V en Groen. “Dat deze bomen moeten plaatsmaken voor de heraanleg van de Leet is begrijpelijk, maar dit kon anders door de bomen bijvoorbeeld op een andere plaats te herplanten“, klinkt het bij CD&V.

Majestueuze bomen

De avond voor de kap vroeg Groen-gemeenteraadslid Sam Vancayseele het stadsbestuur of er problemen waren rond het behoud van de bomen, of ze vooraf beschermd worden tegen de werken en welke bomen er zouden verdwijnen.

“Rond het Iers kruis bevinden zich enkele majestueuze bomen die de omgeving van de kathedraal een uitstraling geven. Het zou dan ook verschrikkelijk zijn als deze moeten verdwijnen voor de geplande parking. Ook in het Astridpark zien wij een gevaar met de geplande grondwerken”, aldus Vancayseele.

Optimalisatie padenstructuur

“Het te behouden bomenbestand werd op basis van een waardering door de bomenexperts van onze groendienst in samenwerking met de ontwerpers bepaald na meerdere plaatsbezoeken”, antwoordde schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (SP.A) toen.

“De parkinrichting wordt qua padenstructuur geoptimaliseerd met de bedoeling de wortelzones maximaal te vrijwaren. Hierbij wordt maximaal de koffer van de bestaande padenstructuur behouden om de bijkomende verharde zones nabij kwetsbare wortelzones maximaal te verhinderen”, aldus Goudeseune, die doorverwees naar de dienst omgevingsvergunning om de plannen in te kijken.

‘Compleet verrast’

“Als de schepen afsluit met de rest kan je inkijken op de dienst omgevingsvergunningen, dan verwacht je niet dat de dag erop een grote bomenkap start”, reageerde Vancayseele dinsdag. “Hier word je echt moedeloos van.”

“We zijn compleet verrast”, vervolgt Groen-voorzitter Shari Platteeuw, die in de buurt van het plein woont. “Er zijn nog bomen gemarkeerd, zullen die de komende dagen ook verdwijnen? We juichen de nieuwe aanplantingen van dit stadsbestuur buiten het centrum toe, maar dat heeft weinig effect als je zulke oude bomen kapt.”

‘Plannen vorige bestuursperiode’

Volgens het stadsbestuur komt er na het rooien meer groen. “Het park wordt groter met een parkrand als afbakening, vooral in de omgeving rond de kathedraal. Op het Vandenpeereboomplein komen er een 7-tal nieuwe bomen. Die zullen verder van de gevels staan en daardoor vrij kunnen uitgroeien”, aldus schepen Goudeseune.

“Dat CD&V plots verontwaardigd is, begrijp ik allerminst, want op dat vlak is er niets veranderd ten opzichte van hun plannen in de vorige bestuursperiode. De gemeenteraad heeft de nieuwe plannen, waarin de mooiste bomen worden gespaard, goedgekeurd. Dit is nu de uitvoering. Ik vind dit ook spijtig, maar we konden niet anders. Elders planten? Dat de oppositie dan een voorstel deed waar én hoe we dit konden betalen.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier