Bultrug gesignaleerd voor kust Oostende

De bultrug is gezien op het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin, 10 tot 15 km voor de kust van Oostende. © GF/VLIZ
Redactie KW

Er is een bultrug – een soort walvis – gespot voor de kust van Oostende. Vermoedelijk gaat het om één van de twee exemplaren die al sinds eind vorig jaar in Nederland gesignaleerd worden.

De bultrug werd donderdag rond 11 uur opgemerkt op de Simon Stevin, het Vlaamse onderzoeksschip, ter hoogte van het vakantiecentrum Vayamundo in Mariakerke, maar zo’n 10 tot 15 km uit de kust. “Vermoedelijk is het een van de twee bultruggen die sinds eind vorig jaar regelmatig waargenomen worden in Nederlandse wateren. Rond 10 januari werden ze nog gezien in Nederland”, zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende.

“Geen tanden, maar ‘gordijnen”

Een bultrug is een grote walvis van 12 tot 16 m lang en 25 tot 30 ton zwaar. Het is een balleinwalvis, wat betekent dat hij geen tanden heeft, maar een soort ‘gordijnen’ in de bek, waarmee hij kleiner voedsel uit het water kan filteren. Walvissen met tanden, zoals potvissen, gaan voor grotere prooien.”

“Bultruggen vind je overal in de wereld, vermoedelijk zijn er een 60.000-tal”, aldus Jan Seys. “In de zomer gaan ze naar koudere streken, waar ze dan veel voedsel kunnen vinden, ‘s winters trekken ze zuidelijker, waar ze paren en jongen werpen. En daarbij gebeurt het wel eens dat een bultrug, al dan niet opzettelijk, een zijroute neemt en in de Noordzee terechtkomt.”

“Misschien goed teken”

“Het aantal waarnemingen bij ons neemt toe sinds de eeuwwisseling, maar blijft toch vrij uitzonderlijk. Als deze bultrug één van de exemplaren is die ze in Nederland gezien hebben, dan kan dat een goed teken zijn. Als het iets beter gaat met de bultrug, is er een grotere kans dat je ze ook bij ons aantreft. De bultrug kampt ook met enkele problemen, zoals plastic in het water, aanvaringen met schepen, die pijnlijk en zelfs dodelijk kunnen zijn, en gehoorschade door geluiden onder water.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier