Brian wil met inzamelactie zeehondenhoeders etentje cadeau doen

V.l.n.r.: Inge De Bruycker, Brian Renaudin en vrijwilliger Greet Verboven. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Brian Renaudin (42) startte een inzamelactie voor de vrijwilligers die de rust van de zeehonden behoeden op het Klein Strand. “De teller stond dinsdag op 163 euro. We willen de vrijwilligers een soort van ‘fin de saison’ bezorgen”, vertelt Brian.

De hele zomer al houden vrijwilligers het stuk afgesloten strand op het Klein Strand in de gaten. Op dat stuk strand komen zeehonden aan land om er te rusten. Het burgerinitiatief kan op heel wat sympathie rekenen.

Brian Renaudin is een van die sympathisanten. Via een inzameling wil hij de zeehondenhoeders nu in de watten leggen.

“De hele zomer lang geven die mensen al het beste van zichzelf. Ze doen dat opdat de zeehonden hun rust zouden krijgen. Maar al te vaak werden de zeehonden gestoord tijdens hun rust en dat komt de gezondheid van de diertjes niet ten goede. Die vrijwilligers waren dan ook meer dan nodig. Eigenlijk beschermen ze voor een stuk de mensen tegen zichzelf.”

Weinig steun van stad

Brian is naar eigen zeggen geen boomknuffelaar. “Verre van zelfs, maar ik ben wel onder de indruk van de inzet van die mensen”, gaat hij verder. “Sinds die mensen er zijn, verloopt alles zonder incidenten. Dergelijk vrijwilligerswerk moeten we aanmoedigen. Burgers die zich belangeloos inzetten voor hun eigen stad, dat is hartverwarmend.”

Volgens Brian krijgen de vrijwilligers weinig steun van de stad. “Ze kregen een vrijwilligerspasje van de stad, maar dat lijkt me niet voldoende. Wekenlang staan die mensen daar al, in weer en wind, zonder dat de stad een minimale inspanning doet om hen tegen de weerelementen te beschermen. Liefde en vrijgevigheid moet van twee kanten komen. Men had die mensen wel extra in de watten kunnen leggen en iets meer ondersteuning kunnen bieden”, aldus Brian.

Burgers die zich belangeloos inzetten voor hun eigen stad, dat is hartverwarmend – Brian Renaudin

Brian startte nu zelf een inzameling op via het internet. “Het geld moet alle vrijwilligers een soort ‘fin de saison’ geven, afhankelijk van het bedrag dat we hiermee kunnen ophalen natuurlijk. Een etentje is het minste wat we voor die mensen kunnen doen. Ondertussen lopen er langzaam donaties binnen, zelfs vanuit het binnenland. Na enkele dagen staat er al 163 euro op de rekening en daar ben ik die tien mensen die een storting deden heel dankbaar voor. De vrijwilligers verdienen elke cent en hun werk is van onschatbare waarde”, besluit Brian.

Werk niet voor niets

Inge De Bruycker, een van de initiatiefnemers van het vrijwilligerswerk is in de wolken met Brian’s actie. “Wij wisten eerlijk gezegd van niets, maar toen we van de actie van Brian te horen kregen, waren we natuurlijk blij”, vertelt Inge. “Het toont aan dat heel veel mensen ons steunen. Toch hebben we een goed contact met de stad. We merken ook dat de mensen stilaan doorhebben dat die zeehondjes beter met rust gelaten worden. Ons werk is tot nu toe niet voor niets geweest. Daarnaast plaatsten we zelf een omheining rond het stuk strand en mag die van de stad blijven staan. Ondertussen kunnen we rekenen op 16 vrijwilligers.”

Inge liet nog weten dat er in Oostende al 14 verschillende zeehondjes werden geteld. “Ze zijn herkenbaar aan typische kenmerken. Zo halen we ze uit elkaar”, lacht Inge.

“Stad is hen genegen”

Schepen Silke Beirens (Groen) wil toch even reageren op het feit dat de stad niets deed voor de vrijwilligers. “Het initiatief van de zeehondenhoeders blijft een burgerinitiatief, maar we zijn hen als stad wel genegen. We gaven ze een badge en staan in nauw contact met hen.”

“De stad heeft trouwens een goede traditie met vrijwilligers. Na het seizoen leggen we die meestal in de watten als dank voor hun harde werk. Dat gebeurt ook met de kattendames en met de Zoroos en daar zullen we ook de zeehondenhoeders op uitnodigen. Hopelijk kan dat coronaproof in het najaar”, aldus de schepen.

Wie een storting voor de zeehondenhoeders wil doen, kan dat via www.hwd.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier