Bredene introduceert plastic zitzakken op het strand

Juf Maud Bonte (uiterst links) zakte samen met de Studio-leerlingen Brego Deboodt, Lars Drieghe, Tristan Denoo, Louis Brysse en Dylan De Koninck naar het strand aan surfclub Twins af om er samen met burgemeester Steve Vandenberghe de eerste StubHubs in gebruik te nemen. © foto MM
Redactie KW

Burgemeester Steve Vandenberghe was er vorige week als de kippen bij om het StubHub-project van enkele leerlingen van GO!-school De Studio naar Bredene te halen. Het gevolg is dat je deze zomer aan de strandbars lekker kunt luieren in een zitzak vol gerecycleerd plastic.

Jongeren die begaan zijn met het milieu, je vindt ze dezer dagen niet alleen in protestmarsen te lande maar ook in GO!-school De Studio. In het kader van Create Your Future, een project van de provincie West-Vlaanderen, werkten vijf Studio-leerlingen de StubHub uit, een doorzichtige plastic zitzak gevuld met de spullen je die doorgaans in de blauwe pmd-zak achterlaat.

“Stub is Engels voor sigarettenpeuk, hub voor een knusse zitplaats”, legt juf Maud Bonte van De Studio de ontstaansgeschiedenis van de bijzondere zitzak uit. “Oorspronkelijk wilden de leerlingen de zitzakken vullen met sigarettenpeuken maar dat bleek praktisch niet haalbaar. Aan die dingen zit een geurtje en je hebt er natuurlijk duizenden nodig om zo’n zitzak te vullen. Ze hebben dan maar geopteerd voor plastic wegwerpflessen.”

Sensibiliseringscampagnes

Burgemeester Steve Vandenberghe, vastberaden voorvechter in de strijd tegen wegwerpplastic, bleek gecharmeerd door het project en bestelde meteen enkele tientallen StubHubs. “Aan elke strandbar zullen deze zomer 10 van deze zitzakken terug te vinden zijn. Je kunt er niet alleen in luieren maar ze kaarten meteen ook het probleem van plasticafval op het strand en in de zee aan. Ze passen dus perfect bij onze talloze sensibiliseringscampagnes.”

De zitzakken werden dan wel bedacht door de Studio-leerlingen, de productontwikkeling werd overgelaten aan studenten van hogeschool HoWest. “We hebben een patent genomen op de StubHub en hopen natuurlijk dat andere kustgemeenten het voorbeeld van Bredene volgen. Maar het product echt commercialiseren, kunnen we natuurlijk niet zelf. We zijn een school, geen bedrijf”, geeft Maud Bonte aan.

Collega’s aansporen om voorbeeld te volgen

“Op basis van het prototype hebben we zeilmakerbedrijf Lefebvre uit Oostende gevraagd enkele tientallen exemplaren te produceren. Ook De Panne en Oostende zouden intussen belangstelling hebben voor de StubHub. Als voorzitter van het kustburgemeesteroverleg zal ik mijn collega’s alleszins aansporen om ons voorbeeld te volgen. Dat gebeurt vaak schoorvoetend maar uiteindelijk zullen ze wel overstag gaan.”

Vandenberghe hoopt het project in de toekomst ook uit te breiden naar de inwoners. “Ik vermoed dat sommige Bredenaars ook wel zo’n bijzondere zitzak zouden willen voor in de tuin.”

“Ik kan ze bovendien verzekeren dat de StubHub niet alleen comfortabel zit maar nog erg degelijk is ook. We hebben het testmodel een week intensief getest op school. Je zult begrijpen dat de leerlingen hem aan alle mogelijke omstandigheden hebben onderworpen”, besluit juf Maud met een knipoog.

(MM)

Juf Maud Bonte (uiterst links) zakte samen met de Studio-leerlingen Brego Deboodt, Lars Drieghe, Tristan Denoo, Louis Brysse en Dylan De Koninck naar het strand aan surfclub Twins af om er samen met burgemeester Steve Vandenberghe de eerste StubHubs in gebruik te nemen. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier