Brandweer verwijdert nest Aziatische hoornaars in Oostende

© JRO
Redactie KW

Afgelopen zaterdag werd een nest van Aziatische hoornaars verwijderd uit een boom in een stadstuin in de Oostendse wijk Westerkwartier. De brandweer van Brugge kreeg daarbij assistentie van hun Oostendse collega’s.

Het was stadsimker Mike de Kievith (49) die het nest Aziatische hoornaars kon lokaliseren. “Ik woon zelf op zo’n 600 meter in vogelvlucht van het nest”, vertelt Mike. “Door het hangen van wiekpotjes met een vloeistof waarop ze verzot zijn, kon ik de richting bepalen van hun nest. Uiteindelijk kwamen we bij een woonhuis in de Gerststraat terecht.”

Initieel was het plan om het wespennest te laten weghalen door een gespecialiseerd team van Vespa-Watch, maar door de moeilijk bereikbare plaats waar het nest zich bevond, was dat niet mogelijk. “Het nest zou eerst overgebracht worden naar UGent, maar dat kon alleen als het nest niet met gif bespoten zou worden. Op sommige gemakkelijk bereikbare plaatsen kunnen we nesten verwijderen zonder die te beschadigen. Hier was dat niet mogelijk”, aldus de Kievith.

Halve meter diameter

Daarom werd de Brugse brandweer ingeschakeld, dat enkele gespecialiseerde mensen heeft om nesten van de Aziatische hoornaar te verwijderen. Ze kregen daarbij ondersteuning van het bijen- en wespenteam van de Oostendse brandweer.

Het nest dat in Oostende werd gevonden, had een diameter van ongeveer een halve meter, maar is lang niet het grootste dat ooit werd gevonden. In Vlaanderen werden dit jaar al zo’n 70 nesten van de Aziatische hoornaar verwijderd.

“Gewoon verwijderen, leek onhaalbaar. Daarom moesten we het nest binnen dringen via een lans met daarop een lange naald bevestigd”, vertelt Hans De Blauwe van de Brugse brandweer. “Daarmee spuiten we het gif in de verschillende kamers van het nest.”

“Na enkele minuten zijn de wespen allemaal dood en kan het nest verwijderd worden. De hoornaars die nog op missie waren, keren naar het nest terug en komen eveneens in het gif terecht, waardoor ze uiteindelijk allemaal sterven.”

Speciale imkerpakken

Bij het inspuiten van het gif vlogen heel wat hoornaars, in een poging om aan het gif te ontsnappen, uit het nest. Maar die poging kwam te laat. Na amper een minuut tuimelde de ene na de andere hoornaar uit het nest naar beneden.

Ook hun belagers werden geviseerd, maar dankzij speciale imkerpakken die net iets dikker zijn dan de standaard imkerpakken werden ze beschermd. “De pakken zijn dikker omdat de angel van een Aziatische hoornaar ook langer is dan die van de gewone wesp. Door de gewone imkerpakken prikken ze gewoon door. Dat kan alleen de Aziatische hoornaar. Gewone bijen en wespen kunnen dat niet”, weet Hans.

Na een klein uur was de interventie van de brandweer voorbij en konden de bewoners van het huis terug genieten van hun tuin. “Al hebben we eigenlijk niet veel last gehad van die diertjes”, zegt de bewoner nog. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier