Bouw Zwin Natuur Park op schema om in juni 2016 te openen

© Benny Proot
Redactie KW

Na enkele obstakels in de beginfase zitten de bouwwerken aan het nieuwe Zwin Natuurcentrum en het nieuwe uitkijkpunt op schema om in juni 2016 de deuren te openen.

Met een prijskaartje van 25 miljoen euro gaat het om een van de meest prestigieuze projecten van de provincie West-Vlaanderen en het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Eerste gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) gaf vrijdag een rondleiding.

De werken in het Zwin zijn opgestart in 2013 en gaan nu de eindfase in. De oude ontvangstsite ging volledig tegen de grond en maakte plaats voor zeven hectare natuurgebouw met twaalf ontdekkingshutten en een geluidsduin waar vogelgeluiden beluisterd kunnen worden. Daarnaast kwam er een volledig ontvangstsite. Een langgerekt blok biedt ruimte aan groepen en gidsen.

In het aanpalende ontvangstcentrum komt een permanente tentoonstellingsruimte met als thema de vogeltrek. Daarnaast zijn er ook multifunctionele ruimtes, kantoren, een cafetaria met restaurant en een uitkijktoren als orgelpunt. “Belangrijk is dat alles opgebouwd werd vanuit een duurzame methodiek”, aldus Decorte.

Even verderop ligt een uitkijkpunt in een zandbank verscholen, een project van ANB in samenspraak met de provincie. Die moet fungeren als vertrekpunt om de Zwinvlakte te ontdekken.De bouwwerken liepen enkele maanden vertraging op. Dat komt onder meer omdat oorlogsmunitie werd aangetroffen, maar ook omdat enkele werken niet konden uitgevoerd worden door het broedseizoen.

De deuren zouden in juni 2016 geopend worden. Het totale budget bedraagt 25 miljoen euro, waarvan ruim 19 miljoen euro van de provincie. Daar kwam onder meer van oppositiepartij N-VA heel wat kritiek op. “We gaan ruim 6 procent hoger dan de eerste raming. Ik daag iedereen uit om een project te vinden waar dat percentage wordt gehaald”, repliceert Decorte.

Tegen het einde van de werken vat een nieuw project aan. Dan wordt de Zwinvlakte met ruim 120 hectare uitgebreid, wat ruim de helft is van de huidige oppervlakte. De provincie hoopt op 200.000 bezoekers op jaarbasis.

(BELGA – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier