Bouw van nieuw offshore windenergiepark Northwester 2 kan in mei beginnen

Redactie KW

De bouw van Northwester 2, een nieuw windenergiepark op de Noordzee, kan in mei volgend jaar beginnen. De financiering van het park – dat met 23 windmolens 220.000 huishoudens in elektriciteit zal kunnen voorzien – is rond, kondigde uitbater Parkwind vrijdag aan op een persconferentie.

Northwester 2 wordt al het zevende offshore-windpark in de Noordzee. Vier draaien op volle toeren, een vijfde is deels operationeel, een zesde is volop in aanbouw en er zijn plannen voor nog twee andere parken. De 274 windmolens die er nu al staan, voorzien een miljoen Belgische gezinnen in ‘blauwe stroom’. Northwester 2 moet er daar nog eens 220.000 aan toevoegen.

De constructie van het park kan in mei volgend jaar beginnen. Als alles goed gaat draait Northwester 2 in het eerste kwartaal van 2020 op volle toeren. Het totale kostenplaatje bedraagt 700 miljoen euro, volgens Parkwind-co-CEO François Van Leeuw “het goedkoopste offshore-windpark in Europa”. 481 miljoen daarvan komt van leningen, waarvan banken als ING, Belfius, KBC, Triodos Bank en BNP Paribas Fortis het grootste deel – 271 miljoen – voor hun rekening nemen. Triodos Bank is momenteel de bank met het meeste projecten rond hernieuwbare energie ter wereld, en in 1999 was het in België de eerste bank die een windmolen financierde. Die staat nog altijd in Middelkerke. De andere 210 miljoen euro komt van de Europese Investeringsbank.

De krachtigste ooit

De windturbines zijn van het type V164, gefabriceerd door MVOW. Ze hebben een rotordiameter van 164 meter en een capaciteit van 9,5 megawatt, en zijn daarmee de krachtigste ooit.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) is een tevreden man. “We zijn de wereldwijde marktleider voor offshore windenergie op het vlak van innovatie, maar ook omdat we het goedkoopste windmolenpark in de Noordzee kunnen bouwen”, zegt hij. “Als regering hebben we een heel duidelijke ambitie om de omslag naar hernieuwbare energie te maken, en daar speelt de Noordzee een cruciale rol in. In de toekomst moeten we dit veiligstellen, en moeten we er ook voor zorgen dat het een exportproduct wordt.” De staatssecretaris wil uiteindelijk naar een productie van 4 GW energie op de Noordzee gaan, “even veel als een uit de kluiten gewassen kerncentrale”.

Energietransitie

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) moest zich excuseren, maar liet via haar woordvoerster weten tevreden te zijn met de plannen voor het nieuwe park. “Ik ben ervan overtuigd dat windenergie een cruciale rol speelt in de energietransitie waar we met de hele regering achter staan.”

Northwester 2 komt op ongeveer 50 kilometer van de kust van Oostende te liggen, en is daarmee het verste windmolenpark in het Belgische deel van de Noordzee. Het is het vierde offshore-windpark van Parkwind, het windenergievehikel van Colruyt en investeringsmaatschappij PMV. Voor de realisatie van Northwester 2 slaat het de handen in elkaar met het Japanse Somitomo Corporation, dat 30 procent van het project in handen heeft.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier