Bomenkap in Kortrijk zorgt voor commotie

Arjen Claeys, Cathy Jansens, Thomas Vandendriessche en de kinderen Pia, Tille en Rozie. © AN
Redactie KW

Op de hoek van de Trakelweg en de Doornstraat in Kortrijk werden tientallen bomen gekapt. Op die plaats komt namelijk een residentie.

Het bosje is bekend bij veel Kortrijkzanen: Lieve Zusjes-Stoere Broers bouwde er nog een reuzenboomhut en vorig jaar vond de eerste editie van de zomerbar Nuba-R er plaats.

Dinsdagavond verzamelde een aantal mensen om terug te blikken op de mooie momenten die ze in het stukje groen hadden beleefd. “Wij kwamen hier geregeld met de kindjes”, vertellen Arjen Claeys en Cathy Jansens. “Lieve Zusjes-Stoere Broertjes had hier een boomhut gemaakt en dat vonden ze echt fantastisch. Het zou wel eens kunnen dat we nu op de resten van de boom staan waarin die gebouwd was. We wonen hier in de buurt en vinden het toch jammer dat een van de laatste stukjes groen moet verdwijnen voor appartementen.”

“Te veel beton gegoten”

Ook Matti Vandemaele van Groen was aanwezig. “Twee maanden geleden is dit goedgekeurd in de gemeenteraad. Wij hebben toen tegen gestemd maar we waren met een absolute minderheid. Het is ons een raadsel waarom een mooi stuk groen moet wijken voor dure appartementen terwijl er al 7.000 woningen leeg staan in Kortrijk. Anticiperen op een stijging van het bevolkingsaantal is zeker geen excuus. Het aantal inwoners in Kortrijk stijgt het traagst van alle centrumsteden. In deze legislatuur is er al veel te veel beton gegoten geweest.”

Er vond een bezinningsmoment plaats.
Er vond een bezinningsmoment plaats.© AN

Simon Verschelde, organisator en man achter Lieve Zusjes-Stoere Broers, trekt eveneens aan de alarmbel. “De politiek moet echt eens leren snappen dat dat niet meer kan, groen doen wijken voor beton. Maar ik verwijt het ook mezelf hoor. Ik wist al een tijdje wat de plannen waren maar heb er geen protest tegen aangetekend. Je zit in de flow van het dagelijkse leven en dan kan je dat er niet altijd bij nemen.”

84 flats

Op de site komt een residentie met 84 flats. Michael Gheysens is de projectontwikkelaar. “We zullen het verlies aan bomen compenseren bij de ontwikkeling van de site-Blekerij. Dat is zo afgesproken met stad Kortrijk”, stelt hij. Daar komen op termijn een park, twee woontorens, woningen en een retailpark. (AN-AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier