Bomen beschadigd door de werken aan de Overzetweg in Marke

Bij een aantal bomen is er tot meer dan 50 procent beschadigd. (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Tijdens de werken in de Overzetweg zijn er bomen zwaar beschadigd door de werkzaamheden.

Voorbijgangers waren ongerust en contacteerden boomdeskundige Dirk Berteyn omdat bomen zwaar beschadigd werden bij werkzaamheden in de Overzetweg in Marke. “Het gevolg is dat sommige bomen instabiel worden en sommige zullen op termijn wegvallen door infecties”, zegt Dirk. “Bij een aantal bomen is er tot meer dan 50 procent van de wortels beschadigd of weggenomen.”

Dirk vraagt zich af hoeveel bomen er nog moeten wegkwijnen bij werkzaamheden. “Aanbevelingen zoals voorzien in één van de gemeenteraden is onvoldoende. Opnieuw is dit een duideljk bewijs dat het een noodzaak is om een boombeschermplan met opvolging te verplichten. Dit is standaard in veel steden en gemeenten, maar helaas nog niet in Kortrijk.” Dirk wil hier dringend actie rond.

Herstelmaatregelen

Schepen van Milieu Bert Herrewyn en schepen van Mobiliteit Axel Weydts betreuren de schade aan de boomwortels. “De aannemer is op de hoogte van de noodzakelijke bescherming van de bomen. Dit staat in het bestek en kwam ter sprake op het werfoverleg. De aannemer wist dus dat dit niet op die manier kon. Waarom hij het wel deed en ook de herstelmaatregelen worden besproken op het volgende werfoverleg,” aldus de schepenen.

Scheur

Ondertussen worden de werken aan de Overzetweg verdergezet. De buurtbewoners betreuren dat er té weinig plaats is om met een auto van hun oprit te rijden. “We liggen dicht bij een bocht en zullen de fietsers pas te laat zien afkomen, wat gevaarlijke situaties met zich zal meebrengen.”

Naast het voetpad komt nu het fietspad en dan komen de parkeerplaatsen naast de rijweg. Vroeger lag het fietspad langs de rijweg en lagen de parkeerplaatsen nog naast het voetpad. “Waarom er aan de overkant – waar geen huizen staan – niet gekozen werd voor een breder fietspad in twee richtingen, verder lopend naar Bissegemplaats is ons niet duidelijk. De buurt had hier geen inspraak in. Naast de kopzorgen omwille van het fietspad langs de kant van de huizen dat minder veilig zal worden, werd er bij sommige buren ook al een scheur in de bovenverdieping van het huis vastgesteld door de werken. Andere buren plaatsten een dienbord met glazen water op hun tafel tijdens de werken en filmden hoe het water opspatte van het trillen.” De buurt hoopt om als de rijweg gegoten wordt net voor de verlofperiode, dat ze toch een mogelijkheid hebben om tijdens het verlof in hun huis te kunnen met hun wagen. “Hier wonen ook tachtigers die momenteel over de werken heen moeten zeulen met boodschappen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier