Het terrein van Bolwerk is 3.855 m² groot en bestaat op dit moment vooral uit beton. Maar daar komt binnenkort verandering in. "Bij het ontdekken van de site in 2015 was er meteen het idee om het buitengebied om te vormen tot parkzone", klinkt het bij bolwerk.
...

Het terrein van Bolwerk is 3.855 m² groot en bestaat op dit moment vooral uit beton. Maar daar komt binnenkort verandering in. "Bij het ontdekken van de site in 2015 was er meteen het idee om het buitengebied om te vormen tot parkzone", klinkt het bij bolwerk. Ruben Benoit, regisseur van de organisatie is uiterst tevreden. "Met de Bolwerk Tuin schakelen we een versnelling hoger in de ontwikkeling van onze site tot culturele vrijhaven. Toen we hier in 2015 arriveerden, keken we doorheen een berg afval die hier al jaren stond. In onze verbeelding fantaseerden we over een groen park langs het blauwe kanaal. Na jaren van hard werken, opruimen en plannen maken zijn we ontzettend enthousiast dat we eindelijk bezig zijn met de aanleg van die tuin! Het bewijs dat dromen realiteit kunnen worden", klinkt het trots.Stad Kortrijk schaarde zich achter het plan. Bolwerk nam het initiatief en diende samen met de stad een dossier in bij Agentschap Natuur en Bos. En met succes. Het project 'Bolwerk Tuin' werd verkozen tot West-Vlaamse laureaat, goed voor een subsidie van ?50.000. De jury was unaniem en prees het innovatieve karakter van het project, de duurzaamheidsprincipes en de interessante mix van partners. In totaal kost het project ?75.000. Bolwerk investeert ?10.000 eigen middelen. Daarnaast wordt ?15.000 opgehaald via sponsoring bij de bedrijven uit de buurt. Zo heeft lichtkoepelproducent Skylux als eerste bedrijf een bijdrage van ?5.000 toegezegd.De aanleg van een groene parkzone startte al in september. De vrijwilligers kiezen voor ecologische technieken. Zij kregen inspraak in het project. De tuin krijgt een voorname plaats in de werking van het culturele collectief. Er komen bijenvriendelijke aanplantingen van bomen en struiken, bijenkasten, bloemenweides, een plantenfilter, een fruitboomgaard, een poel en een zone voor kleine dieren.Via de tuin wil Bolwerk mensen in een community verbinden. Zo zullen omwonenden en werkenden genieten van de tuin, beheren drie jonge imkers de bijenkasten en worden kwetsbare jongeren via welzijnsorganisaties betrokken bij de exploitatie en het beheer van de tuin. "De Bolwerk Tuin zal een groene oase vormen in contrast met het stenige, industriële karakter van de onmiddellijke omgeving", belooft Bert Herrewyn, schepen van biodiversiteit."Gelegen tussen de Kortrijkse Sint-Janswijk en Stasegem dorp en op slechts 8 minuten fietsen van de Kortrijkse binnenstad, wordt de Bolwerk Tuin een unieke spil voor buurten en specifiek voor de jonge gezinnen. Kinderen en jongeren krijgen dus een belangrijke rol binnen dit nieuwe project. Met hun ouders kunnen ze komen tuinieren, ravotten of de rust opzoeken", besluit Ruben.(Annelies Nollet)