Betonbedrijf Valcke in Vlamertinge overstroomd na wolkbreuk

© TP
Redactie KW

De vrachtwagens van betonbedrijf Valcke voerden in de voormiddag nog water naar het bedrijf, maar moesten in de namiddag water wegpompen na een wolkbreuk. Vandaag donderdag is het bedrijf weer volledig operationeel.

Een wolkbreuk deed woensdagnamiddag de bedrijfssite van Valcke Prefab Beton in de Ieperse deelgemeente Vlamertinge overstromen. Enkele uren ervoor voerden vrachtwagens nog water aan uit het bufferbekken van Vlamertinge, want de eigen voorraad was uitgeput door de grote droogte. “In een half uur viel 50 liter water per vierkante meter. Een paar kilometer verder was dit slechts twee liter”, zegt Charles Valcke, zaakvoerder van het bedrijf, dat gespecialiseerd is in industriebouw en het regionaal toeleveren van stortbeton. “Er kwam precies een grote waterval naar beneden. De afleiders en riolen konden de gigantische hoeveelheid water niet slikken, waardoor grote delen van het bedrijf onderliepen. Het gaat om twee derde van de volledige site, die 22 hectare groot is. Op het buitenterrein stond het water een halve meter hoog. Het was één groot meer geworden. In de productiehallen liepen lagere zones en putten met machines helemaal onder.”

Met man en macht

De 200 medewerkers begonnen met man en macht te pompen en te kuisen. “We hadden geluk dat dit niet ‘s nachts gebeurde, want dan zou het helemaal uit de hand gelopen zijn. Na een halve werkdag was het meeste water verdwenen. Naast het economisch verlies hebben we hier en daar materiële schade. Gelukkig kan beton goed tegen water, anders was het nog veel erger. In totaal gaat het om een verlies van al zeker meer dan 20.000 euro. We brengen nu de volledige schade in kaart om zo veel mogelijk te recupereren via de verzekering.”

Extra bufferbekken

De wolkbreuk kwam iets te vroeg, want het bedrijf is bezig met de aanleg van een tweede bufferbekken dat vijf miljoen liter regenwater zal opvangen. “Zo overbruggen we lange droogtes en helpen we overstromingen in de streek tegen te gaan, maar ik betwijfel of dat bufferbekken nu veel had geholpen. Zoveel neerslag in zo’n korte tijd is nog nooit gebeurd. Een van onze medewerkers, die hier al 30 jaar werkt, had dit nog niet meegemaakt. Geen enkele afvoerbuis kan zoveel water slikken. In de toekomst kunnen we ons dus ook niet beschermen tegen zo’n uitzonderlijke stortbui.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier