Beste maand ooit voor windmolenparken in zee door stormweer

© DJ
Redactie KW

De windmolenparken voor de Vlaamse kust hebben in de maand februari 800 GWh geproduceerd, goed voor duurzame energie voor drie miljoen gezinnen. Dat is een absoluut record. Het park Norther produceerde de meeste energie.

De opeenvolgende stormen Ciara, Dennis en Jorge overheersten de afgelopen weken het weer. Tot ergernis van de gewone mens op straat die genoeg had van de hevige rukwinden. In de offshore industrie klinkt een ander verhaal. Daar kijken ze door het aanhoudende stormweer terug op een recordmaand. De windmolenparken voor de Vlaamse kust hebben in de maand februari samen 800 gigawattuur (GWh) geproduceerd. Dat is goed voor duurzame energie voor drie miljoen gezinnen. In een normale wintermand wordt zo’n 350 GHh geproduceerd.

“De stormen op zich waren niet uitzonderlijk, wel dat er verschillende stormen achtereenvolgens waren”

“Deze cijfers zijn een record en zorgen voor tachtig procent van het residentiële verbruik”, zegt Thierry Aelens, ceo van Norther, het grootste Belgische windpark op zee. De 44 windturbines zijn sinds juni 2019 volledig operationeel. Van de totale productie van 800 GWh zorgde Norther alleen al voor 200 GWh, en dat is een record voor een enkel offshore windpark. “Het vorige record dateert van vijf jaar geleden, van C-Power“, zegt Aelens. “De wintermaanden zijn voor de offshore industrie altijd de beste maanden, wat interessant is omdat er in de winter ook de meeste energie verbruikt wordt. De maanden december, januari en februari waren heel goede maanden, met februari als recordmaand.”

Beste maand ooit voor windmolenparken in zee door stormweer
© DJ

De recordcijfers zijn het gevolg van een combinatie van factoren. “De stormen op zich waren niet uitzonderlijk, wel dat er verschillende stormen achtereenvolgens waren. Normaal heb je in de winterperiode ook vier tot zes weken waarin het heel koud én windstil is. Deze winter waren er slechts een zevental zulke dagen.”

Klimaatdoelstellingen

Volgens Thierry Aelens zal het record in de toekomst nog verbroken worden. “Het is nog wachten op een nieuwe federale regering, maar straks komen er een drietal zones voor windparken bij, wat zal zorgen voor een verdubbeling van de geïnstalleerde capaciteit. Twintig procent van álle elektriciteisproductie zal dan voorzien worden door offshore wind. Zonder de offshore zouden de klimaatdoelstellingen van ons land nooit bereikt kunnen worden. Vandaag behoort België tot de top vijf van de wereld in de offshore industrie. Als we de beperkte ruimte langs onze kust en het aantal inwoners inemen, dan kan je ons zelfs eigenlijk wereldkampioen worden.”

Norther opereert vanuit de haven van Oostende en stelt twintig mensen rechtstreeks tewerk. “Maar indirect mag je het aantal medewerkers verviervoudigen”, vult WTG package manager Joey Vanacker aan. “Zo zijn er veertig mensen van Vestas die exclusief voor ons werken”.” Thierry en Joey waren er beide vanaf dag één bij in Oostende. “Voor de offshore industrie was er hier niets in de haven. Vandaag bloeit de haven enorm en bouwen we samen aan een succesverhaal“, besluiten ze. (DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier