Beruchte boomactivist start procedure om populieren Groenedreef te redden van de kap

Ivan De Clerck uit Brugge richtte een vzw op om te strijden voor het behoud van bomen in Vlaanderen. © foto TP
Redactie KW

Na protest en een petitie van de buurt en een groep klimaatjongeren krijgt het Alveringems gemeentebestuur nu te maken met een te duchten boomactivist uit Brugge, die bereid is om maximaal te procederen tegen de kapvergunning voor de 112 populieren in de Groenedreef.

“Ik ben geen boomknuffelaar, maar kwam twaalf jaar geleden tot het besef dat er te veel bomen gekapt werden zonder geldige reden”, vertelt Ivan De Clerck uit Brugge. “Daarom richtte ik een vzw op om te strijden voor het behoud van bomen in Vlaanderen. Intussen hebben we al meer dan 20.000 bomen gered. Onze strategie: in dialoog gaan en – als dat niet lukt – maximaal procederen. Veel besturen hebben ondervonden dat we voet bij stuk houden en uiteindelijk ons gelijk halen.”

De Clerck tekent beroep aan tegen de vergunning van het Alveringems gemeentebestuur voor het vellen van de 112 hoogstampopulieren in de Groenedreef. Na het protest van buurtbewoners en een groepje klimaatjongeren was het gemeentebestuur nog altijd van plan om door te gaan met de kap. “Na eerdere pogingen tot dialoog lijkt ook hier een juridische procedure de enige mogelijkheid om de bomen te redden”, meent De Clerck.

“Deze bomen zijn perfect gezond en amper 30 jaar oud. Volgens het gemeentebestuur maken de boomwortels het wegdek kapot. We lieten een boomchirurg een onderzoek uitvoeren. Daaruit blijkt dat zwaar agrarisch vervoer en de nabijgelegen gracht leiden tot de scheuren. Deze bomen staan niét te dicht van elkaar en kunnen volgens ons tot 200 jaar oud worden.”

Bosarme regio

De vzw van De Clerck verdedigt het dossier op 1 september bij het provinciebestuur. “Als de deputatie ons geen gelijk geeft, stappen we naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Zolang de procedure loopt, blijven de bomen staan. We hebben intussen de financiële waarde van deze bomen berekend. Die loopt op tot meer dan 200.000 euro. Wij kunnen deze som als schadevergoeding vorderen van het gemeentebestuur als er toch gekapt wordt.”

Opvallend: ook de planter van de bomen aan de Groenedreef spreekt zich – weliswaar anoniem – uit tegen de kap: “Deze maatregel is overdreven. De bomen een beetje snoeien is de beste oplossing. Dit is een van de laatste bomenrijen van Alveringem.”

“West-Vlaanderen is de bosarmste regio van Europa en deze streek is nog bosarmer dan de streek rond Brugge“, meent De Clerck. “Hier mag geen enkele boom verdwijnen zonder geldige reden.”

(TP/ foto TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier