Benoit Vandaele ruimt zelf zwerfvuil in de grachten op

© SLW
Stefaan Lernout

De grachten in de Vrijstraat, waar Benoit Vandaele (45) dagelijks passeert, liggen vol zwerfvuil. Hij kon het niet meer aanzien en besloot dus om zelf de handen uit de mouwen te steken. Hij kreeg daarbij de logistieke hulp van Mooimakers.be.

“Eerder kapitalist dan een idealist”, lacht de vroegere eigenaar van Immo Habitat. “Maar ik kon het echt niet meer aanzien. Dagelijks kwam ik hier voorbij en zag die bermen vol afval. Onlangs besloot ik iets te ondernemen en het zelf op te ruimen. Op amper twintig meter verzamelde ik twee zakken vol met zwerfvuil. Om moedeloos van te worden, wat me ertoe aanzette om een bericht op Facebook te plaatsen.”

Daar kwam heel wat reactie op en bracht hem uiteindelijk tot bij Mooimakers.be. Milieuambtenaar Maarten Tavernier kwam langs en bezorgde Benoit een hesje, handschoenen, een grijpstok en vuilniszakken.

Geen goudmijn

Op de site van Mooimakers.be kan je een stuk claimen, wat betekent dat je als individu, school of vereniging bereid bent dat gebied proper te houden. Benoit claimde bij het begin van dit jaar de strook van de Ezelstraat tot aan het Vrije in Moorsele.

Ik ben ervan overtuigd dat het enkelingen zijn die hier dumpen

De strook van Benoit Vandaele is 1.240 meter lang, een druk bereden weg tussen Wevelgem en Moorsele. Op een afstand van zo’n 500 meter verzamelde hij al negen vuilniszakken zwerfvuil. Het is dweilen met de kraan open, want ondertussen liggen daar weeral blikjes en flessen. Hij neemt me mee naar de berm naast de autosnelweg. “De berm zelf, wat eigenlijk een bos zou moeten voorstellen volgens de minister van Milieu, ligt vol afval dat vanuit de rijdende wagens gegooid wordt. Dat alleen al is hemeltergend”, zegt Benoit.

Camerabewaking

Wat in de berm ligt tart echter alle verbeelding. Plastieken zakken, flessen en honderden bierblikjes. “Nochtans staat hier een camera”, wijst Benoit me op een vier meter hoge paal. “Maar dat haalt duidelijk niet veel uit. Ik ben ervan overtuigd dat het enkelingen zijn die hier dumpen. De plastiekzakken bevatten vaak dezelfde inhoud, meestal ook bierblikjes. De blikjes zijn op identieke wijze samengeknepen en zijn van hetzelfde biermerk.”

Camera’s zoals deze worden geplaatst door Mirom, je vindt ze meestal aan glasbollen en afvalcontainers. “Een gracht is honderden meter lang”, vertelt Maarten Tavernier. “Het is makkelijk voor sluikstorters om buiten het zicht van de camera hun stort te gooien.”

Nationale campagne

Benoit heeft speciaal gewacht om dit stukje gracht op te ruimen zodat we zelf de troep konden vaststellen. Het gaat hem erom mensen te mobiliseren. Om te stoppen zwerfvuil te dumpen, of personen te overtuigen om mensen die dat wel doen daarover aan te spreken.

Doet de gemeente dan niets? “Toch wel”, verzekert ons schepen van Milieu Stijn Tant (CD&V). “Enerzijds hebben we een milieuconvenant met de scholen en verenigingen. Voor individuen promoten we dan weer Mooimakers.be, wat eigenlijk een nationale campagne is. We mogen stellen dat we op dat vlak een heel actieve gemeente zijn.”

Op de website van Mooimakers.be kan je inderdaad de verschillende gebieden zien die in de Vlaamse gemeenten geclaimd werden. Dat zijn er al heel wat in Wevelgem, dat klopt. “De gemeente doet ook nog een beroep op De Waak om zwerfvuil op te ruimen”, aldus schepen Tant. “De grachten op het platteland, zoals in de Vrijstraat, worden tweemaal per jaar schoongemaakt.”

Helaas zijn sluikstorters het hele jaar door actief. Het lot van onze propere bermen en grachten ligt dus vooral in de handen van een aantal idealisten zoals Benoit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier