Zuurstoftekort in het water kan zorgen voor massale vissterfte. Bij droog en warm weer is de kans hoger dat er een tekort aan zuurstof is in de waterlopen. Na een overleg in 2017 tussen enkele vertegenwoordigers van de vele vissers in Diksmuide en de dienst milieu werd geopperd om mobiele beluchters aan te kopen om dit probleem te voorkomen. In de hulpverleningszone waren er nog gemeenten waar Brandweer Westhoek regelmatig ingezet werd bij zuurstoftekort en/of vissterfte op de waterlopen waardoor het nuttig bleek om over te gaan tot de aankoop van de drie beluchters voor zonaal gebruik.

Soorten beluchters

Er zijn twee types beluchters. Een ondiepe beluchter, goed voor een waterpeil tot 50cm ( bv. Voor de Zijdelingevaart, de komgronden van Lampernisse, vaartjes van de Drie Mussen, ...) en een diepe beluchter voor een waterpeil van minstens 1 meter en goed voor bv. de IJzer, Handzamevaart en de putten van Nieuwkapelle.

Meld zuurstoftekort in het water

Je herkent zuurstoftekort als de vissen aan het wateroppervlak zuurstof komen halen of erger, als er dode vissen bovendrijven. Als je dit opmerkt, meld dit dan meteen aan de dienst milieu via 051 79 31 40 of milieu@diksmuide.be.

Zuurstoftekort in het water kan zorgen voor massale vissterfte. Bij droog en warm weer is de kans hoger dat er een tekort aan zuurstof is in de waterlopen. Na een overleg in 2017 tussen enkele vertegenwoordigers van de vele vissers in Diksmuide en de dienst milieu werd geopperd om mobiele beluchters aan te kopen om dit probleem te voorkomen. In de hulpverleningszone waren er nog gemeenten waar Brandweer Westhoek regelmatig ingezet werd bij zuurstoftekort en/of vissterfte op de waterlopen waardoor het nuttig bleek om over te gaan tot de aankoop van de drie beluchters voor zonaal gebruik.Er zijn twee types beluchters. Een ondiepe beluchter, goed voor een waterpeil tot 50cm ( bv. Voor de Zijdelingevaart, de komgronden van Lampernisse, vaartjes van de Drie Mussen, ...) en een diepe beluchter voor een waterpeil van minstens 1 meter en goed voor bv. de IJzer, Handzamevaart en de putten van Nieuwkapelle.