Babyboom bij bamboehaaien in SEA Life Blankenberge

Redactie KW

Net zoals vele andere bedrijven, moest SEA Life Blankenberge even de deuren sluiten tijdens de lockdown. Deze rustige periode levert een aantal coronababy’s op. Er werden enkele bamboehaaien geboren, die nu zichtbaar zijn voor bezoekers.

“Enkele weken geleden merkte ik tijdens mijn ochtendronde op dat er een baby bamboehaai tussen de rotsen lag. Toen we in de tank doken om de kleine haai eruit te halen, bleek dat de mama nog een baby had gekregen”, lacht hoofddierenverzorger Scott Hadley, die gespecialiseerd is in het zorgen voor haaien.

Intussen werden nog drie babyhaaien geboren. De babyhaaien zijn voor hun veiligheid overgeplaatst naar een kleinere tank waar de dierenverzorgers beter kunnen monitoren hoeveel ze eten en hoe hun lichaam ontwikkelt. “Om een zo reëel mogelijk scenario te creëren, laten we vissen die in dezelfde voedselketenkringloop zitten soms bij elkaar. Zo train je dieren om een bepaald overlevingsinstinct te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat ze een veiliger leven leiden. In de kleinere tank kunnen de haaien groeien met preciezere zorg en zonder moeilijkheden.”

In goede gezondheid

Bamboehaaien zijn tapijthaaien, wat wil zeggen dat de vissen erg moeilijk te zien zijn in een groot bassin, maar dankzij zijn lange ervaring heeft hoofddierenverzorger Scott Hadley een oog voor kleine veranderingen in een groot aquarium. “Ik ben erg blij met de vooruitgang van de kleine haaien. We meten elke dag de parameters van de haaien en ze zijn in erg goede gezondheid. Volwassen bamboehaaien kunnen langer dan een meter worden, maar de kleinste haai is nu 15 cm, dus ze kunnen nog even in de kleine tank blijven.”

Zeehondjes gered

SEA Life Blankenberge heeft deze zomer ook al twee babyzeehonden gered. Beide dieren waren hun moeder kwijt en waren verzwakt gestrand aan de Belgische kust. De dierenverzorgers leren hen nu zelfstandig zwemmen en eten zodat ze binnenkort weer naar het wild kunnen terugkeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier