Baardvleermuizen huizen op zolder van administratief centrum in Lo-Reninge

De natuurliefhebbers telden om en bij de 20 baardvleermuizen in Lo. © GF
Redactie KW

Op de zolder van het administratief centrum op de Markt in Lo verblijft een moederkolonie baardvleermuizen. Een groep natuurliefhebbers kwam de beestjes onlangs op een avond tellen.

“Het gaat om een groepje van 15 tot 20 baardvleermuizen“, zegt Marc Van De Sijpe, één van de tellers. “Dat is geen spectaculair grote groep, maar al bij al toch een mooie kolonie voor Lo.”

De baardvleermuis is de kleinste Europese soort van de gladneuzen, een familie van kleine vleermuizen. Het diertje heeft een lichaamslengte tussen de 3,5 en 5 centimeter en een spanwijdte van 19 tot 25 centimeter. Ze zijn donkerbruin tot bruingrijs van kleur en hebben een zwarte snuit, oren en vleugels. Baardvleermuizen voeden zich vooral met insecten als muggen, vliegen en kevers.

Een van de vleermuizen bewonderde al van dichtbij een wollen creatie.
Een van de vleermuizen bewonderde al van dichtbij een wollen creatie.© GF

De omwonenden van het Vateplein en de Markt zullen de baardvleermuizen ‘s avonds ongetwijfeld al opgemerkt hebben terwijl ze op insectenjacht waren. Eén van de vleermuizen is blijkbaar ook een kunstliefhebber en bewonderde al van dichtbij een wollen creatie aan een boom op het Vateplein die daar is aangebracht in het kader van de beelden- en poëzieroute in Lo.

De baardvleermuis paart van de herfst tot de lente. Vanaf mei troepen de vrouwtjes samen in zogenaamde kraamkolonies. In juni worden de jongen geboren. Het is dus een kraamkolonie of moederkolonie die het administratief centrum uitkoos om kleine vleermuisjes op de wereld te zetten. Eind augustus zoeken baardvleermuizen andere oorden op.

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier