Autosport nu ook officieel aan banden gelegd in Zwevegem

Burgemeester Doutreluingne tijdens de voorstelling van het klimaatplan. © GV
Redactie KW

Zondagmorgen stelde Zwevegems burgemeester Doutreluingne zijn langverwachte klimaatplan voor. Dit gebeurde op het Klimaatfestival van de stad.

Het plan bestaat uit een 20-tal punten. Zo wil de burgemeester tegen 2025 minstens 20 hectare aan bosuitbreiding zien in de gemeente en zelfs 80 procent tegen eind 2030. Daarnaast wil hij van april tot eind september maandelijks een autoluwe (geen autoloze) zondag organiseren. Bedoeling daarvan is de inwoners bewust maken dat de auto kan gemist worden op zondag.

Ook mag de rally ‘6 Uren van Kortrijk’, zoals eerder aangekondigd, vanaf 2020 niet meer over Zwevegems grondgebied en mag er maar één autocross per jaar georganiseerd worden. Nu organiseren De Vlijtige Crossers jaarlijks twee crossen in Sint-Denijs.

Er wordt in 2020 eenmalig ook 1 procent van de begroting, zijnde 350.000 euro, voorzien voor realisaties uit dit klimaatplan. Volgens de burgemeester is er een draagvlak voor het plan, gezien er tijdens een grote digitale bevraging zich zowat 60 procent van de inwoners hebben uitgesproken voor maatregelen ten gunste van het klimaat.

Oppositiepartijen Groen en N-VA gaven meteen antwoord door te stellen dat het plan te weinig concrete acties bevat en alles bij een loutere opsomming van plannen blijft.

Het meerdaags klimaatfestival was er één met wisselend succes. Er werden duizenden bezoekers verwacht maar die volkstoeloop bleef uit. De gespreksavonden met onder andere klimaatexpert Jos Delbeke en weerman Frank Deboosere, konden wel op enige belangstelling rekenen.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier