Asbest vanaf 18 augustus opnieuw aanvaard op IVVO-recyclageparken

© JT
Redactie KW

De ruimere beschikbaarheid van de beschermingsmaterialen waaronder FFP3-mondmaskers laat toe om vanaf dinsdag 18 augustus opnieuw asbest te aanvaarden op de IVVO recyclageparken,dit zijn de parken uitgebaat voor de gemeenten Ieper, Nieuwkerke, Vleteren en Veurne. Voor de andere parken, raadpleeg de website van je gemeente.

Om de aanvoer van asbest veiliger te laten verlopen mag je asbesthoudend afval enkel nog ‘verpakt’ aanleveren op het recyclagepark. Dat moet in de aangeboden asbestzakken die gratis verkrijgbaar zijn voor particulieren op het recyclagepark, ofwel luchtdicht ingepakt in doorzichtige wikkelfolie. Voor bedrijven zijn de asbestzakken verkrijgbaar tegen betaling. Voldoet dit niet aan de gestelde voorwaarden, dan zal het asbesthoudend afval worden geweigerd.

Door de coronacrisis kon er de voorbije maanden geen asbest aangevoerd worden naar de recyclageparken, hierdoor verwacht IVVO nu een grote aanvoer van asbesthoudend afval. Om dit op een gecontroleerde manier te laten verlopen mag er maximaal 1.000 kg asbest per gezin, per maand aangevoerd worden. Hiervoor worden dan ook maximaal 20 asbestzakken per gezin, per maand ter beschikking gesteld. Op die manier krijgt iedereen de kans om asbest naar het recyclagepark te brengen.

Beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn tegen betaling verkrijgbaar op het recyclagepark. Door de coronacrisis zijn de beschermingsmiddelen gevoelig duurder geworden waardoor deze niet langer gratis verkrijgbaar zijn. Je gemeente zorgt wel nog steeds voor een tussenkomst zodat burgers dit aan een voordelig tarief kunnen verkrijgen. Particulieren betalen 5 euro per pakket, voor bedrijven is dat 15 euro per pakket.

Om coronabesmettingen te voorkomen moeten de afstandsregels van 1,5 meter te allen tijde gerespecteerd worden op het recyclagepark. Een mondmasker is er momenteel niet verplicht gezien er een beperking is van het aantal bezoekers op het park. (JT)

Meer info over de afvoer van asbest is terug te vinden op de IVVO website: https://www.ivvo.be/asbest-0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier