Asbest in oude gemeenteschool in Beselare?

Burgemeester Dirk Sioen maakte het nieuws bekend. © a-KW
Redactie KW

In de oude gemeenteschool van Beselare langs de Dadizelestraat, waar nu de plaatselijke Chiro en harmonie wekelijks samenkomen, zijn op de zolder sporen van asbest ontdekt. Dat maakte de burgemeester bekend tijdens een politiek debat.

De school verkeert al enkele jaren in een bouwvallige toestand. Er is waterdoorsijpeling, verstopte afvoerbuizen… Toch is de oude school de vaste stek van de Beselaarse harmonie en ook de Chiro heeft er zijn thuishaven.

Johan Vander Meiren, lijstduwer van N-VA Zonnebeke bij de komende verkiezingen, kreeg de melding dat er door regenbuien opnieuw heel wat water binnensijpelde in diverse lokalen. Samen met een Chiro-ouder ging hij een kijkje nemen en stelde hij vast dat er op de zolder heel wat wit poeder uit een goot van 40 meter lang lag. Naar verluidt zou het om asbest gaan. Op die zolder bewaart de Chiro heel wat kampmateriaal, zoals matrassen en keukenmateriaal. Asbest kan zorgen voor longkanker, maar dan enkel als er vezels vrijkomen die worden ingeademd. Op die manier dringen ze diep in de longen.

Er werd onmiddellijk actie ondernomen. De goten werden gereinigd en de zolder werd afgesloten. Burgemeester Sioen zegt dat alles in orde komt om eventueel de bevolking te beschermen. Op vraag van de Chiroleiding en Johan Vander Meiren kwam er een expert langs om te onderzoeken of het werkelijk om asbest gaat. Vrijdag krijgt de gemeente nieuws en kunnen er bijkomende maatregelen genomen worden. Er zijn plannen om het gebouw de komende legislatuur op te knappen.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier