Donderdag was de warmste dag ooit in onze provincie. Met temperaturen boven de 40 graden zocht iedereen verkoeling op. Toch gingen de transporten van varkens en andere boerderijdieren naar slachthuizen gewoon door. "Onmenselijk", klinkt het bij Animal Rights. "Stel je voor dat jij zeven uur in een auto zonder airco zou moeten doorbrengen bij 40 graden. De kans is groot dat je het niet zou overleven en toch doen wij dat onze dieren aan. Bovendien kunnen varkens niet zweten, dat is waarom ze zich in de natuur in de modder rollen."

Afgedankte zeugen

"Op 25 juli 2019 filmde Animal Rights bij Van Hoornweder EEG Slachthuis nv te Torhout. Afgedankte zeugen werden tijdens een hittegolf aangevoerd. We hebben de laatste beelden voor de kijker iets vertraagd. Naast het ongelooflijk lijden onder hittestress is zo ook te zien hoe de melk nog uit de tepels van deze beroofde, ten dode opgeschreven moeders spuit", staat er te lezen bij het filmpje.

Animal Rights voert al een hele tijd campagne om het transport van boerderijdieren te verbieden tijdens een hittegolf zoals die van de afgelopen dagen. In onze buurlanden is zo een verbod al van kracht. Al werkt het niet overal even goed. "In Nederland reguleerde de sector zelf het transport van dieren tijdens hittegolven. Ze deden dat vooral om de chauffeurs te beschermen", vertelt Els van Campenhout van Animal Rights.

"Maar omdat er niemand controles uitvoert gingen de transporten daar afgelopen week ook gewoon door. In Frankrijk is de situatie wel beter", vervolgt ze. "Daar heeft de overheid maatregelen genomen en is er wel controle. Uiteraard willen wij een gelijkaardige wetgeving in België. Ons lijkt het niet meer dan logisch dat dieren niet zo behandeld worden."