Animal Rights aan rechtbank Ieper: “Eisen definitieve sluiting Izegems horrorslachthuis”

Er waren veertien vrijwilligers van Animal Rights aanwezig op de protestactie maandagvoormiddag. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Veertien vrijwilligers van dierenrechtenorganisatie Animal Rights voerden actie voor het Ieperse gerechtsgebouw, waar een zitting plaatsvond van de rechtszaak die Animal Rights aanspande tegen het runderslachthuis van Izegem.

Op maandag 28 september had de volgende zitting plaats moeten vinden in de rechtszaak die Animal Rights aanspande tegen het runderslachthuis van Izegem. “Hiermee willen we op een serene manier aandacht vragen voor de rechtszaak”, zegt Els Van Campenhout, campagnecoördinator ‘Stop The Slaughter’ van Animal Rights. “We houden een statische demonstratie met protestborden met de gezichten van de dieren, met respect voor de richtlijnen betreffende COVID-19. Wij eisen de definitieve sluiting van dit horrorslachthuis.”

Undercoverbeelden

Animal Rights filmde in het najaar van 2017 undercover in het runderslachthuis van Izegem. “Veel dierenleed werd op camera vastgelegd”, vervolgt Els Van Campenhout. “De beelden tonen hoe runderen angstig proberen te ontsnappen uit de schietboxen en dieren worden bij bewustzijn gekeeld. Op de beelden is te zien hoe de dieren doodsangsten uitstaan. Ze zien ook hoe hun lotgenoten gedood worden. Dit is onaanvaardbaar. De beelden leidden trouwens tot de sluiting van het slachthuis tot op de dag van vandaag.”

“Animal Rights wil gerechtigheid voor de dieren”, vervolgt Els Van Campenhout. “We leggen het slachthuis ten laste dat de fixatie van de dieren te lang duurt. De fixatieboxen worden ook niet goed gebruikt. Ook het kelen van de dieren terwijl ze bij bewustzijn zijn is een belangrijke tenlastelegging.”

Lees verder onder de foto.

Els Van Campenhout, campagnecoördinator 'Stop The Slaughter' van Animal Rights. (Foto TOGH)
Els Van Campenhout, campagnecoördinator ‘Stop The Slaughter’ van Animal Rights. (Foto TOGH)

Met deze rechtszaak is Animal Rights niet aan haar proefstuk toe. “In 2017 hebben we ook het slachthuis van Tielt voor de rechter gesleept. Daar is het vonnis geveld eind vorig jaar. Daarnaast hebben we nog een rechtszaak lopen tegen het slachthuis van Hasselt en het slachthuis van Torhout. We klagen de specifieke slachthuizen aan waar we gefilmd hebben, maar eigenlijk is het een hele industrie waar we de wantoestanden aankaarten. We zien bij elk slachthuis opnieuw dat dieren doodsangsten uitstaan, dat ze willen ontsnappen, dat ze niet willen sterven en dat ze zwaar mishandeld worden tijdens hun laatste levensmomenten. We klagen dus de hele industrie aan, maar als we dan undercoverbeelden maken waarop inbreuken te zien zijn, dan deinzen we er niet voor terug om de slachthuizen voor de rechter te slepen.”

Pleidooien uitgesteld

Op de zitting zelf was er weinig nieuws te rapen. “De pleidooien zijn uitgesteld naar 25 januari 2021. Uiteraard zullen wij dan opnieuw van de partij zijn met een protestactie om aandacht te vragen voor deze rechtszaak. Ook de dag dat het vonnis uitgesproken zal worden zullen we onze actie herhalen. Hier in Ieper kregen we bovendien al veel positieve reacties van voorbijgangers. Als we aan slachthuizen zelf protesteren zijn de reacties eerder gemengd”, besluit Els Van Campenhout.

Anlofia, de holding van de familie Verbist die eigenaar was van het slachthuis, is op 31 januari failliet verklaard. Het bedrijf was dan ook niet meer te contacteren voor een reactie. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier