Alveringemse burgemeester wil af van negatief imago rond bomenkap

Groen, milieu en natuur is een bevoegdheid die burgemeester Gerard Liefooghe samen met schepen Jacques Blanckaert behartigt. © AB
Redactie KW

Het gemeentebestuur zegt overspoeld te worden door kritiek, elk keer als er bomen moeten worden gekapt, om welke reden dan ook. Dat was zo met de bomen in de Oerenstraat, Sint-Rijkersstraat en vorige week nog in de Groenedreef. Burgemeester Gerard Liefooghe is de foute perceptie beu. “Alveringem is milieubewust. Maar we moeten dat beter duidelijk maken.”

Burgemeester Liefooghe stelt dat er telkens veel emoties gepaard gaan met het kappen van bomen. Van mensen die bezorgd zijn over het klimaat en onze planeet. Hij zegt dat hij die emoties begrijpt en dezelfde bezorgdheid deelt. Net daarom vindt hij het spijtig dat Alveringem op dit vlak een slecht imago heeft.

“Dit gemeentebestuur is bewust bezig met natuur en klimaat”, reageert Gerard Liefooghe. “En we zijn echt niet bezig met een grootschalige kapronde. Bij elke noodzakelijke kap bekijken we het groter geheel. We moeten stoppen met denken in aantallen.”

“Neem nu de Groenedreef: de 26 lindes die in de plaats zullen komen van de 112 populieren gaan evenwaardig zijn als het gaat over CO2-opname en zuurstofafgifte. Het uitzicht zal anders zijn, maar even mooi. Omdat een linde 300 jaar kan blijven staan en geen onderhoud vraagt, zijn ze veel minder kwetsbaar.”

Zieke bomen

Ook in de Sint-Rijkersstraat zullen lindebomen populieren vervangen. “AWV, de bouwheer van het fietspad, heeft dat zo beslist. De bomen op het Alveringemse kerkhof die we tijdens de vorige legislatuur hebben moeten rooien, waren ziek. Bij stormweer vielen er grote takken naar beneden die schade aan de graven hebben aangericht. Er zijn nu nieuwe aangeplant.”

“Op het kerkhof in Gijverinkhove staan hele mooie beuken die weinig onderhoud vragen. Het is zelfs zo dat als je ze toch snoeit, dat met kennis van zaken moet gebeuren om ze niet te beschadigen. De bomen op het kerkhof van Leisele zijn indertijd kapot gemaakt door onoordeelkundig snoeiwerk. Ook dat is rechtgezet. In overleg met Onroerend Erfgoed staan er nu lindes.”

Jaarlijkse bijdrage

“Elk jaar komt er groen bij”, vervolgt Gerard Liefooghe. “Wij hebben een samenwerking met enerzijds de VLM in het kader van ruilverkavelingen en anderzijds het Regionaal Landschap Westhoek. Tijdens de ruilverkaveling van Fortem begin jaren 2000 heeft men in de Noord-Ossenaerstraat een rij populieren en fruitbomen aangeplant. Nog in die buurt en ook in de regio van de Vaartstraat en de Westover staan vier lanen met struikgewas. Afwachten wat VLM op Alveringems grondgebied in de huidige ruilverkaveling Sint-Rijkers plant te realiseren.”

“Wat betreft het Regionaal Landschap betalen wij jaarlijks een bijdrage voor de groenaanleg die zij bij particulieren en landbouwbedrijven doen. Wij als gemeentebestuur doen zelf ook wat we kunnen. Jarenlang hebben we op de Dag van de Natuur samen met de milieuraad aanplantingen gedaan, op het voetbalveld, de site van ‘t Hoge, in de Krombekestraat, …”, somt de burgemeester op.

De negen verbrande boomstronken die in elke deelgemeente de oorlog symboliseerden, zijn vorig jaar vervangen door negen lindes. Op Wyckhuize staat sinds kort bijvoorbeeld een vredesboom. Een persoonlijke suggestie van mezelf was om op het gehucht Kruisabeele een witte Abeel te zetten en in de Lindestraat twee lindes. Het is een manier om een gehucht of straatnaam eer aan te doen.”

Suggesties

En tot slot: alle burgers hebben de kans om via een bestelbon in het infoblad bomen en struiken aan sterk gereduceerde prijzen aan te kopen. Die actie is al vele jaren een succes. Alveringem is natuur- en milieubewust”, verzekert Gerard Liefooghe. “We moeten enkel beter aan de bevolking uitleggen wat we doen. Voor grootschalige aanplantingen zie ik in Alveringem geen plaats meer, al zijn suggesties altijd welkom.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier