Via sosmezen.be konden burgers in die periode meldingen doen. In totaal brachten Velt en Vogelbescherming Vlaanderen zo 4516 dode mezen in kaart, verspreid over heel Vlaanderen. Voor West-Vlaanderen gaat het om 916 dode mezen. Een overzicht per gemeente vind je hier.

Nederland

"We willen onderzoeken of er een verband is tussen de hoge mezensterfte en het gebruik van insecticiden", vertelt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. Vorig jaar werd in Nederland al een eerste - verkennende - studie op de invloed van pesticiden op jonge mezen uitgevoerd. "Hoewel het over slechts 10 stalen ging, werden er sporen van 14 verschillende soorten pesticiden teruggevonden. Ook DDT, dat sinds begin jaren '70 verboden is in België en Nederland. Dat we na zoveel jaar nog steeds schadelijke stoffen terugvinden, is bijzonder verontrustend."

Resultaten in september

SOS Mezen is helemaal tot stand gekomen dankzij de hulp van burgers. Het volledige onderzoek wordt gefinancierd met donaties. De resultaten van dit onderzoek worden trouwens in september verwacht.

Via sosmezen.be konden burgers in die periode meldingen doen. In totaal brachten Velt en Vogelbescherming Vlaanderen zo 4516 dode mezen in kaart, verspreid over heel Vlaanderen. Voor West-Vlaanderen gaat het om 916 dode mezen. Een overzicht per gemeente vind je hier. "We willen onderzoeken of er een verband is tussen de hoge mezensterfte en het gebruik van insecticiden", vertelt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. Vorig jaar werd in Nederland al een eerste - verkennende - studie op de invloed van pesticiden op jonge mezen uitgevoerd. "Hoewel het over slechts 10 stalen ging, werden er sporen van 14 verschillende soorten pesticiden teruggevonden. Ook DDT, dat sinds begin jaren '70 verboden is in België en Nederland. Dat we na zoveel jaar nog steeds schadelijke stoffen terugvinden, is bijzonder verontrustend."SOS Mezen is helemaal tot stand gekomen dankzij de hulp van burgers. Het volledige onderzoek wordt gefinancierd met donaties. De resultaten van dit onderzoek worden trouwens in september verwacht.