Activist vraagt dat Stad Brugge klimaatnoodtoestand uitroept

© (Foto PDV)
Redactie KW

Klimaatactivist Wouter Mouton, die meerdere keren per week met zijn groot bord te zien is in het Brugse stadscentrum, stelde zich vandaag op bij de ingang van het stadhuis. “Bij de start van de gemeenteraad wil ik de raadsleden vragen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen”, vertelt Wouter.

Op de Burg en op de Markt is het intussen een vertrouwd beeld geworden: Klimaatactivist Wouter Mouton met zijn groot bord met opschrift: ‘What do you do to fight climate change?’ Hij is gemiddeld zo’n drie à vier keer te zien in het Brugse stadscentrum. Vandaag stelde hij op bij de ingang van het Stadhuis op de Burg, waar vandaag (maandag) en morgen dinsdag de gemeenteraad plaats heeft. Die heeft plaats in twee zittingen omdat de begroting op het programma staat, ieder jaar weer een stevige kluif. “Ik heb me hier opgesteld omdat ik de leden van de gemeenteraad wil oproepen om ook in Brugge de ‘klimaatnoodtoestand‘ uit te roepen”, legt Wouter uit. “Want het is echt wel vijf voor twaalf. In België heeft Brussel al de klimaatnoodtoestand uitgeroepen en ook Londen en New York hebben die stap al gezet. Dat is voor een groot stuk natuurlijk een symbolische daad maar het is volgens mij wel heel belangrijk. Hiermee zou de Stad Brugge écht kunnen aantonen dat ze het ernstig meent met de strijd tegen de opwarming van de aarde. Het kan een stimulans zijn om nog meer en diepgaandere maatregelen te nemen. Schepen voor klimaat en energie ging zonet het stadhuis binnen. Ze maakte ook tijd voor een praatje. De schepen vertelde me dat ze wel sympathie heeft voor de actie en de oproep maat dat ze liever praktische maatregelen neemt dan symbolische stappen te zetten. Als ik hoor dat de energieverslindende schaatspiste nu vervangen is door een kunstijspiste, dan kan ik dat natuurlijk alleen maar toejuichen. Iedere stap is belangrijk; maar er kan nog veel meer gebeuren denk ik.”

Wouter stelt zich als activist eerder rustig en bescheiden op en laat de tekst op het bord voor zich spreken. “Ik ga niet staan roepen en zal ook niet zelf de mensen aanspreken. De mensen die interesse hebben stappen zelf op me af. Van de mensen waarmee er interactie is, is zo’n tachtig procent positief en negentig procent is respectvol. Toen procent is dus grof en onbeleefd. Er zijn ook mensen die passeren en eerst niets zeggen maar dan in de verte wat roepen. Dat vind ik nogal laf, eerlijk gezegd. Ik wil gerust in discussie gaan met mensen die het niet met me eens zijn, maar staan roepen; daar doe ik niet aan mee. Maar er is dus veel interessante interactie ook. Vooral buitenlandse toeristen gaan graag in gesprek. Australiërs klagen erover dat hun regering nog investeert in de steenkoolindustrie; terwijl Amerikanen vaak klagen over beleid van president Trump. ” Wouter Mouton, die in Koolkerke woont en als arbeider bij het chemisch bedrijf Umicore werkt, is in de ban gekomen van de klimaatproblematiek, door een speech van Greta Thunberg op een klimaattop in Polen; nu ongeveer een jaar geleden. Sindsdien heeft hij al aan heel wat klimaatbetogingen deelgenomen. Zo nam hij ook deel aan de actie waarbij de tuinen van de koning in Brussel bezet werden. “Ik heb een dochtertje van zes jaar. Dus ik doe dit voor een groot stuk ook voor haar, voor haar toekomst en die van andere kinderen. Mijn tijd zal het misschien wel nog mee gaan maar we moeten ook denken aan de volgende generaties”, besluit Wouter.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier