7.500 vrijwilligers ruimen 11,5 ton strandafval op tiende editie Clean Beach Cup

Foto vlnr Wilfried Vandaele, Marianne Thyssen, Philippe De Backer en Sven Fransen
Redactie KW

De tiende verjaardag van de Eneco Clean Beach Cup werd een topeditie: 7.500 vrijwilligers ruimden samen 11,5 ton strandafval en dat is een absoluut record. “Met dank aan het jongerenklimaatprotest”, zegt organisator Sven Fransen.

Voor het tiende jaar op rij al hielden duurzame energieleverancier Eneco en 22 Belgische surfclubs vandaag grote schoonmaak op het strand. De Eneco Clean Beach Cup vond traditiegetrouw plaats op de eerste zondag van de lente. Hoofdlocatie voor de tiende editie was De Haan, maar in élke badstad werd er opgeruimd, zelfs over de grens in Cadzand en in de Franse gemeenten Bray-Dunes, Zuydcoote, Leffrinckoucke en Dunkerque waar de grote strandschoonmaak omwille van de getijden al in de voormiddag plaatsvond.

Europees commissaris Marianne Thyssen gaf om 13 uur het startschot in De Haan, en bracht een grote EU-delegatie mee: liefst 1500 Europese ambtenaren staken mee de handen uit de mouwen op het strand. Ook Urbanus, minister van de Noordzee Philippe De backer en de cast van de Ketnetmusical ruimden mee op in De Haan.

De jubileumeditie van de Clean Beach Cup stevende zo af op 7.500 deelnemers en dat zijn er een pak meer dan de 3.569 van vorig jaar. De buit: 11,5 ton – ook meer dan het dubbele in vergelijking met vorig jaar. Organisator Sven Fransen is tevreden. “In een jaar tijd is er op het vlak van milieubewustzijn duidelijk veel veranderd, met dank ook aan de klimaatmarsen. Maar het blijft ook wel echt nodig want we werpen steeds meer plastic weg, en wereldwijd lekt er nog altijd meer en meer plastic naar zee. Blij dat we voor deze tiende editie over de landsgrenzen heen konden samenwerken.”

Ook Urbanus zette zijn schouders onder het event. De animatiefilm ‘Urbanus: de Vuilnisheld’ lokte in een maand tijd bijna 60.000 bezoekers naar de Vlaamse bioscopen. De komiek veilde ook een unieke digitale print van ‘De Vuilnisheld’ en die gesigneerde litho bracht 800 euro op voor het Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum Zeepreventorium. De kinderen die er verblijven en revalideren zien het strand als hun achtertuin – het geld wordt gebruikt voor een nieuwe speeltuin.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier