Het merendeel van de deelnemers komt uit Middelkerke en regio en dankzij deze cursus zit de mogelijkheid erin dat we binnen enkele jaren diverse soorten Middelkerkse wijn kunnen proeven. Eddy Durnez heeft alvast het voorbeeld gegeven met zijn eigen wijngaard die bestaat uit 500 druivenstronken, vooral witte, maar ook rode druiven.
...

Het merendeel van de deelnemers komt uit Middelkerke en regio en dankzij deze cursus zit de mogelijkheid erin dat we binnen enkele jaren diverse soorten Middelkerkse wijn kunnen proeven. Eddy Durnez heeft alvast het voorbeeld gegeven met zijn eigen wijngaard die bestaat uit 500 druivenstronken, vooral witte, maar ook rode druiven.Een tijdje geleden stelde hij trouwens al zijn eigen gebottelde wijn voor. Onder de algemene noemer Zeewientje is er de Rode, de Witte en de Rosé van Wilskerke en de Witte en Roze Parel van Wilskerke. De man heeft al een rijke ervaring in de wijnbouw en deed, voor hij in Middelkerke woonde, aan wijnbouw in de Leiestreek. "Het is altijd al mijn bedoeling geweest om de kennis die ik opdeed en nog steeds opdoe te delen met anderen en daarom ook dat ik met workshops ben gestart", geeft hij mee. "De deelnemers aan de workshops leren niet alleen de wijnen kennen; ze gaan ook daadwerkelijk aan de slag op hun eigen stukje grond en dat is uiteraard een stimulans voor hen." De 14 cursisten hebben elk een stukje grond tussen de 650 en 700 m2 waar ze 350 druivenplanten op plaatsen. Ze krijgen zelf de keuze welke druivensoort ze planten en dit gaat van de pinot noir over de Chardonnay tot acolon en Johanniter. Deze laatste is de jongste jaren heel in trek en ontwikkelt een lekkere Riesling wijn. De cursisten zijn gestart met de theorielessen en hierna komt de praktijk aan bod. Er wordt al een eerste kleine opbrengst verwacht in 2022. Dat kan al gaan over een 100-tal flessen en het jaar erop zou dat aantal al moeten worden opgetrokken tot 400 flessen. Het is en blijft een Zeewientje, maar toch zal iedereen zijn eigen accenten kunnen leggen. "Iedereen mag zijn eigen etiket kiezen en zijn eigen wijn een naam geven, kortom de eigen wijn personaliseren", zegt Eddy Durnez. Een van de wijnbouwers wil een eigen wijntje klaarstomen voor haar 70ste verjaardag en een andere wijnboer in spe is Erik Vandewalle. "Ik drink graag een glaasje wijn, maar ben zeker geen wijnkenner. Het staat al een hele tijd op mijn bucketlist om dit te doen. Ik krijg hier nu een mooie opportuniteit. Ik weet nog niet hoe ik mijn wijn zal noemen, maar vast staat dat het zal verwijzen naar de zee", zegt Erik.