1.200 leerlingen geven het startschot voor klimaatactie ‘Oceanen voor Morgen’ in Oostende

Gillian Lowyck

26 katholieke scholen uit Oostende, Gistel en Middelkerke slaan de handen in elkaar om samen te werken rond de 17 ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Op het strand van Oostende werd dinsdag het startschot gegeven voor het project. Zeilster Emma Plasschaert is meter van het project.

Op het Zeeheldenplein in Oostende verwelkomden de leerlingen de zeegod Neptunus, die samen met de meter van het project, zeilster Emma Plasschaert, hen de opdracht geeft om te werken rond zuiver water en propere stranden. Ook een afgevaardigde van het kabinet van minister Koen Van den Heuvel (CD&V), bevoegd voor leefmilieu en natuur, was aanwezig.

https://www.youtube.com/watch?v=SCkhQVUPqy4

Om de leerlingen een extra hart onder de riem te steken, waren er ook Smurfen aanwezig. Zij zijn de ambassadeurs van de VN en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. De leerlingen hielden nog een strandopruimactie en hielden een strandpicknick, zonder afval uiteraard.

1.200 leerlingen geven het startschot voor klimaatactie 'Oceanen voor Morgen' in Oostende

“Jongeren spelen een hoofdrol in de strijd voor onze planeet, ze zijn een drijfveer voor verandering. Ambitieuze klimaatacties zijn nodig om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken”, zei Marian Blondeel, hoofd van het Benelux & EU team van het Verenigde Naties Regionaal Informatiecentrum. “Door hun krachten te bundelen, spreken de jongeren, de minister, de EU, de VN, de Smurfen en de sportsector met een luidere, verenigde stem.”

Het evenement past binnen de wereldwijde #EUBeachCleanup-campagne, waarbij 80 EU ambassades, VN regionale kantoren van over de hele wereld en Vertegenwoordigingen van de Europese Commissie in de EU, beach cleanup-evenementen organiseren samen met lokale organisaties, scholen, etc.

1.200 leerlingen geven het startschot voor klimaatactie 'Oceanen voor Morgen' in Oostende

Na de kick off namen alle leerlingen de vlag van Oceanen voor Morgen mee naar school. In totaal 8.000 leerlingen – 21 katholieke basisscholen en zes secundaire scholen – zullen de rest van het schooljaar werken rond het project.

Gerda Colpaert, directeur van scholengemeenschap De Zeemeeuw legt uit: “Sinds juni volgen per school twee, drie leerkrachten een bijscholing. Zij leren hoe je projecten in gang kan steken en ook hoe ze rond de milieudoelstellingen moeten werken. Die leerkrachten geven hun geleerde kennis mee aan de rest van het team. Daarna start elke school een project op.”

1.200 leerlingen geven het startschot voor klimaatactie 'Oceanen voor Morgen' in Oostende

Welke projecten, daar zijn de leerlingen vrij in. “Sowieso is dat op niveau van het kind”, gaat Gerda Colpaert verder. “Kleuters gaan naar het strand en leren daar over schelpen, de dieren die ze er zien… In het lager wordt er al dieper ingegaan op de problematiek. De leerlingen van het middelbaar kunnen dan weer waterstalen nemen en die analyseren in het labo… Sowieso staat ‘water’ centraal. En we geven ook vorming aan onze leerlingen: hoe kunnen ze goede burgers zijn?”

Het project wordt op 15 mei afgesloten. “In onze scholen zitten er 8.000 leerlingen. Dat we zoveel kinderen milieubewuster kunnen maken, is fantastisch.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier