Mensensmokkelaars minder actief in Westkerke

Redactie KW

De mensensmokkelaars die actief zijn langs de E40 zijn nog actief, maar brengen beduidend minder mensen aan. Het parket van Brugge blijft acties ondernemen, rond de parking in Westkerke, en de jongste tijd ook meer en meer in Jabbeke. Want daar duiken de verstekelingen vaker op, nu er in Westkerke geen maïs meer staat, en ook de bermen zijn gemaaid. Volgende week wordt ook nieuwe verlichting geplaatst op de onbewaakte parking, waardoor het voor smokkelaars nog moeilijker werken wordt.

Landbouwer Herman Vandamme kan vandaag ongestoord z’n perceel gras bewerken. Vorig jaar zaten hier soms tot 50 illegale vluchtelingen per dag, verscholen tussen de maïs, of in de taluds. De landbouwers zaaiden gras en tarwe, Wegen en Verkeer kapte de bermen kaal. Herman Vandamme: “Vreemdelingen zien we niet meer, de laatste die we hier zagen waren in maart, april. Maar toen stond het hout en zo hier nog op de taluds. En sinds dat weg is, hebben we hier geen nieuwe meer gezien.”

Pijlen richten

Maar de vluchtelingen zijn niet weg. Frank Demeester (Parket Brugge): “Wat Westkerke betreft is het nu rustiger, maar dat kan morgen anders zijn natuurlijk. Het schuift een beetje op, en dat is ook de reden waarom wij meer onze pijlen richten op Jabbeke.” Bedoeling is om van de week nog te starten met het plaatsen van verlichtingspalen op die parkings in Westkerke. Eerst in de richting van Frankrijk, en dan ook in de andere richting. En dat moet nog gebeuren voor het bouwverlof.

Intussen blijft ook het gerecht acties voeren, in samenwerking met het Franse gerecht en de politiediensten daar. Zo werden enkele smokkelaars in Frankrijk opgepakt en opgesloten, nadat ze enkele maanden geleden inreden op agenten van de wegenpolitie, die hen op heterdaad betrapten.

Mensensmokkelaars minder actief in Westkerke

Bekijk hier de reportage

(MD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.