Melkboeren slaan de handen in elkaar voor Délimel

Redactie KW

Achttien melkboeren hebben de handen in elkaar geslagen en verkopen hun melk onder hun eigen label Délimel in de supermarkt. Ze halen de melk zelf op, verwerken en verpakken die en leveren hun afgewerkte product elke morgen af bij het warenhuis. Zo schakelen de boeren een heleboel tussenstappen uit en krijgen ze een goeie prijs per liter melk. En ook de consument vaart er wel bij.

Délimel vind je bij grootwarenhuisketen Lidl en in Wallonië bij Champion. De melk komt van bij 18 melkveehouders uit West en Oost-Vlaanderen en Antwerpen die zich verenigd hebben in een coöperatieve. Eén van hen is Thierry Cool uit Waregem. Hij nam twee jaar geleden het bedrijf over van zijn ouders en heeft 60 melkkoeien. “De echte melk met goeie smaak, de witte snor, die mensen vroeger kenden, die is verloren en we willen dat weer kenbaar maken”, zegt Thierry Cool.

Meer vitamines
De coöperatieve haalt de melk zelf op bij de boeren en brengt die naar een melkverwerkend bedrijf in Oost-Vlaanderen. Daar wordt de melk gepasteuriseerd aan 84 graden gedurende 18 seconden waardoor er meer vitamines inblijven en de smaak is beter dan UHT of gesteriliseerde melk.

Eerlijke prijs

Het gaat dus om verse melk die slechts 10 dagen houdbaar is. Maar de boeren willen niet alleen een uniek en kwaliteitsvol product op de markt brengen, ze willen ook een eerlijke prijs per liter. En dat is mogelijk omdat ze heel wat tussenschakels overslaan. Op die manier krijgen ze 35 eurocent per liter.

Er werd ook nagedacht over de verpakking. En voor de lancering deden ze een beroep op Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne. Een liter halfvolle Délimel kost in de winkel 99 eurocent. Als de verkoop meevalt, pakt Délimel ook uit met volle melk en karnemelk. (ND)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur. Nieuws van hier!-

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.