VRT zoekt jongeren die Vlaanderen op sleeptouw willen nemen voor Warmste Week

Redactie KW

Anderhalf jaar geleden zette De Warmste Week nog Kortrijk op stelten. Voor de editie van dit jaar is de VRT op zoek naar jongeren die Vlaanderen op sleeptouw willen nemen rond het thema ‘kunnen zijn wie je bent’. De vernieuwde solidariteitsactie werd dinsdagmiddag voorgesteld door de drie ambassadeurs, Gloria Monserez (StuBru, Ketnet), Kawtar Ehlalouch (MNM) en Stéphan Tanganagba (Op Kot, Eén).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het is geen toeval dat de VRT voor de actie jongeren aan het stuur zet. Uit een onderzoek van de VRT-studiedienst bij jongeren tussen 16 en 24 jaar blijkt immers dat veel jongeren verontrust zijn over de toenemende intolerantie en polarisering in onze samenleving. Ze zijn bovendien bereid om ervoor in actie te komen. Voor 7 op de 10 jongeren gaat de prioriteit naar “een wereld waar iedereen zich goed in zijn vel voelt” (76 procent) en “waar iedereen de vrijheid heeft te zijn wie men is of wil zijn” (72 procent). Daarom wordt het centrale thema van De Warmste Week dit jaar ‘kunnen zijn wie je bent’.

Drie ambassadeurs

Gloria Monserez, Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba zijn de eerste drie ambassadeurs van #DWW21. Zij zoeken nog achttien andere jongeren om mee hun schouders te zetten onder de actie. Geïnteresseerden moeten tussen 16 en 24 jaar oud zijn en in Vlaanderen of Brussel wonen. Ze kunnen zich kandidaat stellen via www.dewarmsteweek.be.

“Het gevoel dat je geaccepteerd wordt, dat vind ik belangrijk. In welke groep je ook komt. Op zo’n moment mag er geen onderscheid gemaakt worden over je huidskleur of van wie je houdt of wat dan ook. En dat geldt ook voor mezelf”, verklaart Tanganagba.

Bedoeling is niet alleen om te sensibiliseren over het thema, maar ook om geld in te zamelen voor concrete projecten die ervoor zorgen dat iedereen – jong en oud – kan zijn wie men is of wil zijn. Hiervoor heeft de VRT het DWW Fonds opgericht, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.

Van 18 tot 24 december

De Stichting lanceert vanaf september een oproep naar projecten die kunnen worden ingediend door verschillende non-profitorganisaties. Projecten die mensen met een visuele beperking helpen sporten bij sportclubs, buddywerkingen voor mensen met dementie of maatwerkbedrijven die kansen creëren voor nieuwkomers, kunnen zich bijvoorbeeld kandidaat stellen. De Koning Boudewijnstichting zal een onafhankelijke jury samenstellen met daarin ook een vertegenwoordiging van de 21 jongeren. De jury zal de projecten kiezen die gesteund worden.

Tijdens De Warmste Week, van 18 tot 24 december, zullen StuBru, MNM, één en VRT NWS samen televisie en radio maken op verschillende plekken in Vlaanderen. Daarover worden later meer details bekendgemaakt. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten