Zo West-Vlaams is ‘Onder vuur’

De cast van ‘Onder vuur’ met een pak bekende West-Vlamingen. (foto VRT)
Bert Vanden Berghe

Aan de kant, ‘Windkracht 10’! Vanaf zondag 12 september pakt Eén uit met de gloednieuwe straffe fictiereeks ‘Onder vuur’, waarin een Oostends brandweerkorps centraal staat. De reeks, waarvan al een tweede seizoen op komst is, werd gemaakt door en met West-Vlamingen. Wij zagen al de eerste twee afleveringen en leggen alle West-Vlaamse links bloot.

Aan de Reyerslaan krijgen ze duidelijk niet genoeg van ons West-Vlaams. Sinds Eigen kweek en Bevergem is ons dialect haast gemeengoed geworden in primetime, ook op zondagavond. Denk maar aan Sébastien Dewaele en Wim Willaert als de straffe bad guys in Undercover 2 of het intrigerende verhaal aan onze kust in Beau Séjour II. Deze keer trekken we richting Oostende, meer bepaald naar Post Oosteroever, een kleine brandweerpost met karakter.

In Onder vuur beslist luitenant Patrick (Sam Louwyck) totaal onverwacht om het korps te verlaten, wat voor flink wat commotie zorgt. Vooral bij sergeant Orlando (Louis Talpe), die zich in de steek gelaten voelt. Het zint hem dan ook niet dat de nieuwe chef (Lien De Graeve) meteen aankondigt schoon schip te willen maken. En dat wordt er na een helse eerste werkdag, met een spectaculaire interventie, niet beter op… Zeker niet als later ook de toekomst van het korps op de helling komt te staan.

Vaste waarden

In de hoofdcast zien we acteurs en actrices die al sinds jaar en dag meedraaien en bijna allemaal minstens twintig jaar ervaring hebben. Naast Louis Talpe, Lien De Graeve en Sam Louwyck duiken ook Maarten Ketels, Wouter Bruneel, Ann Tuts en Piet De Praitere op. Die laatste woont sinds een tijdje ook effectief weer in Oostende. Om wat tegenwicht te bieden aan al dat West-Vlaamse geweld, duiken ook Kim Van Oncen (Dertigers), Lynn Van Royen (Beau Séjour) en Dirk Van Dijck (Eigen kweek) op. Die laatste heeft overigens aardig aan zijn West-Vlaams geschaafd. Ook in de gastrollen heel wat bekende koppen, gaande van Guga Baùl, Ilse De Koe en Luc Dufourmont tot Sébastien Dewaele en Mathias Sercu. Die laatste speelt de echtgenoot van Lien De Graeve. Eerder speelden ze al een koppel in De Rodenburgs.

De reeks is de eerste fictiereeks voor het (West-Vlaams) productiehuis Geronimo. (gf)
De reeks is de eerste fictiereeks voor het (West-Vlaams) productiehuis Geronimo. (gf)

Jong talent

Daarnaast maken we ook kennis met enkele jonge mensen die goed op weg zijn om één van die bovenstaande vaste waarden te worden. Alessia Sartor, bijvoorbeeld, die na haar debuut in Beau Séjour II al meteen een tweede stevige rol te pakken heeft. Alessia werd overigens geboren in Oostende en groeide op in Koksijde. Hopen we ook nog heel veel van te horen en zien: Sahin Avci. Afkomstig van Brugge en in 2015 zowel te zien naast Lize Feryn in Voor wat hoort wat en naast Johny Voners in Amigo’s. Sahin mocht vorig jaar ook de afsluitende rubriek van Iedereen Beroemd voor zijn rekening nemen. Verder passeren ook Imani Decaestecker de revue, en Silke Thorrez – die een hoofdrol krijgt in Nonkels, de fictiereeks van Rik Verheye die nu gedraaid wordt.

In de reeks zitten een pak straffe stunts. (GF)
In de reeks zitten een pak straffe stunts. (GF)

Productiehuis van bij ons

Hoewel hun hoofdzetel in Antwerpen is gevestigd, is productiehuis Geronimo op en top West-Vlaams. Emanuel Vanderjeugd en Jasper Moeyaert maken al sinds jaar en dag furore met realityreeksen als Missie Mosango, Het Gezin en Helden van Hier. Voor die laatste trok de productie al richting onze kust. Voor het productiehuis, dat ook enkele Emmy-nominaties op het conto heeft, is Onder vuur hun eerste fictiereeks. Productiehuis Geronimo ging een uitgebreide samenwerking aan met de Stad Oostende en Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen. Zij stoomden de acteurs klaar met een heuse bootcamp. De opnames, met echte ontploffingen en branden, waren bij momenten een huzarenstukje. Zeker bij een opvallende interventie met een luchtballon aan een kraan kwam er flink wat bij te kijken. Uiteraard komen heel wat bekende Oostendse locaties aan bod.

De stunts werden zoveel mogelijk zelf uitgevoerd, maar voor bijkomende special effecten rekende Geronimo op het bedrijf Movie FX van Kortrijkzaan Thomas Desmet. Johannes Verschaeve, van de vroegere Oostendse rockband The Van Jets, voorziet de titelsong.

‘Onder vuur’, vanaf zondag 12 september om 20.50 uur op Eén en VRT NU.


Tweede seizoen op komst

Nog voor de eerste aflevering op antenne gaat, wordt achter de schermen al hard gewerkt aan een tweede seizoen. “We zijn nu de scenario’s aan het afwerken”, bevestigt Emanuel Vanderjeugd. “We hopen half februari van start te gaan.” Of de reeks ook straks te zien is in het buitenland, wil Emanuel nog niet bevestigen. “Maar we zijn inderdaad aan het praten met een streamingpartner. Momenteel worden de laatste puntjes en komma’s geplaatst. En we kijken inderdaad ook al verder. We staan zeker open voor meer fictiereeksen in dit genre.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.