Wordt boekhouder en balletdanser uit Brugge ook beste bakker in Bake Off Vlaanderen?

Thibaut Banckaert. (foto Play4)
Bert Vanden Berghe

Vanaf woensdag 27 oktober gaat op Play4 het nieuwe seizoen van Bake Off Vlaanderen van start. Een van de deelnemers is Thibaut Banckaert (26), boekhouder en balletdansleraar. Daarnaast is hij ook een grote Disney-fan. “De voorbereiding was zenuwslopend.”

Wie mag straks de titel van beste bakker van Vlaanderen mee naar huis nemen? De sympathiekste bakwedstrijd in televisieland wordt straks nóg sympathieker, want de jonge goedlachse Thibaut Banckaert maakt eveneens zijn opwachting. Vandaag woont hij met zijn vriend in Gentbrugge, maar hij groeide op in Brugge. In het dagelijks leven werkt hij als boekhouder. Verder geeft hij ook balletles en is hij een grote Disney-fan, in zoverre dat hij doorgaans elke maand naar het park trekt. Eén keer ging hij zelfs tien dagen op rij. “Het gaat zo ver, dat mijn ouders mijn vriend proficiat wensten toen hij ook een abonnement aanschafte”, lacht Thibaut.

Heb ik het onderschat? Heel erg, ja

Het was ook zijn vriend die hem aanspoorde om mee te doen aan Bake Off. “Toen ik het vorige seizoen zag, probeerde ik wat meer uit. Tot mijn vriend genoeg had van al dat gebak en mijn excuses dat ik het niet zou kunnen. Hij schotelde mij het inschrijvingsformulier voor en ik schreef me in, net op de allerlaatste dag. Nu zegt hij: ‘Het is de laatste keer dat ik u inschrijf voor iets’. (lacht)

Want sinds Bake Off heeft Thibaut de smaak nog meer te pakken. “In mijn hoofd zit zelfs al een langetermijnplan om er ooit iets mee te doen. Mijn vrienden bedachten al de naam ‘Gâteau Thibaut’. (lacht) Mijn specialiteit? Ik hou wel van klassieke combinaties als munt en citroen, of sinaasappel en chocolade – en die dan een extra toets te geven. Maar voor mij is bakken iets waarbij ik het verstand op nul kan zetten.”

Perfectionist

Al was de deelname aan Bake Off wel… andere koek. “Zeker omdat je met een enorme tijdsdruk zit. Ik ben doorgaans een ordelijke chaoot, een perfectionist ook, en best streng voor mezelf. En in de tent komt daar veel stress bij te kijken. Al begint dat eigenlijk zodra je dat inschrijvingsformulier verstuurt. Je leven staat toch een paar maanden in het teken van Bake Off, en dat is best heftig. Ik wilde vooral niet in de eerste aflevering naar huis.”

Hoe het afloopt, kan hij nog niet kwijt.

“Heb ik het onderschat? Heel erg, ja. Vooral omdat je de hele tijd op een emotionele rollercoaster zit. Maar was het het waard? Zeker! Ik heb er ook veel uit geleerd. Vooral dat ik meer moet loslaten. Hoe dan ook, leer je altijd iets. Dat is het voordeel aan streng zijn voor jezelf. Dan weet je dat je altijd wel iets meeneemt naar de volgende keer.” (BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.