Wie is Acid en waarom doet hij mee aan De Slimste Mens?

Nathan hoopt dat televisiekijkend Vlaanderen zijn mening bijschaaft over wie hij is. (foto Play4)
Bert Vanden Berghe

Dinsdagavond duikt Acid of Nathan Vandergunst op in De Slimste Mens ter Wereld op Play4. Het is misschien wel de kandidaat waar het meest naar uitgekeken wordt. Maar wie is hij precies?

Nathan Vandergunst (22) uit Blankenberge is al sinds jaar en dag een fenomeen, vooral online. Nathan richtte begin 2013 een eigen YouTube-kanaal op. Hij maakt video’s onder de naam Acid, naar het gelijknamig personage uit de film Hackers uit 1995. Opmerkelijk: die rol wordt vertolkt door Angelina Jolie, die zo aan haar Hollywood-carrière begint. Nathan houdt het bij games en gooit af en toe video’s online waarop hij allerlei games speelt en becommentarieert. In het buitenland is dat bijzonder populair.

Hij kijkt op naar bekende YouTubers in Nederland, die er steeds meer views en volgers vergaren. Nathan raakt er steeds meer van overtuigd dat YouTube-video’s maken op zijn lijf geschreven is. De puber heeft lak aan conformiteit en wil zijn eigen ding doen. Alles verandert op zijn vijftiende als hij stevig investeert in nieuw opnamemateriaal met het geld waar hij een hele zomer voor gewerkt heeft. Hij schakelt een versnelling hoger. Het gamen verdwijnt wat naar de achtergrond en hij richt zich meer op challenges.

Vreemd tussentaaltje

Nathan verzamelt een hoop volgers, die zijn ongezouten mening wel kan appreciëren. Hij maakt ook steeds meer werk van de montage in zijn video’s. Langzaam maar zeker ontwikkelt hij ook een eigen taaltje: West-Vlaams met een Nederlandse tongval. Tijdens zijn passage in de talkshow van Gert Verhulst en James Cooke omschreef hij het als een soort ‘gecontroleerde schizofrenie’. Met zijn tussentaaltje wilde hij immers ook een Nederlands publiek aanspreken, omdat West-Vlaams moeilijk verstaanbaar was voor hen.

Nathan neemt het op tegen Steven Van Gucht en Gloria Monserez. (foto Play4)
Nathan neemt het op tegen Steven Van Gucht en Gloria Monserez. (foto Play4)

Steeds meer video’s gaan over zijn persoonlijk leven en hinten naar zaken die op dat moment erg populair zijn online. Dat levert op. Nathan is intussen fulltime bezig met YouTube. Hij verkoopt via zijn kanaal ook merchandising. Hij duikt op in het nieuws als de Jury voor Ethische Praktijken niet bepaald kan lachen met de uitspraak ‘dat de kinderen desnoods de kredietkaart van hun ouders moeten stelen’. Hij heeft de klassieke voorwaarden van zijn hoofdkanaal geschonden en moet een nieuw kanaal opstarten wil hij er nog iets aan verdienen. ACID 2 scoort eveneens. In het voorjaar van 2019 rondt hij de kaap van 400.000 abonnees af. Een jaar later zou hij zijn titel als de grootste Nederlandstalige YouTuber in België moeten afgeven aan Céline Dept en Michiel Callebaut, die furore maken als CEMI.

In de zomer van 2020 ontspoort een reactie op een video van CEMI. Zijn volgers gaven negatieve commentaar op CEMI, waarna zij een video posten waarbij Céline Dept in tranen vertelt dat ze het slachtoffer zijn geworden van cyberpesten. De media pikt het verhaal op, en opeens gaat het om een ‘YouTube’-oorlog dat zelfs het hoofditem in het nieuws wordt. Zelfs Vlaams minister van Media Benjamin Dalle spreekt zich er over uit. Wat in het voordeel (of nadeel, hoe je het bekijkt) speelde, was dat het voorval zich voordeed in een nieuwsarme periode, waar het een welgekomen afwisseling was voor alle corona-berichtgeving.

Nathan ofte Acid krijgt stevige concurrentie, maar is vastbesloten om ver te geraken. (foto Play4)
Nathan ofte Acid krijgt stevige concurrentie, maar is vastbesloten om ver te geraken. (foto Play4)

Het was uiteindelijk niet meer dan een storm in een glas water, maar het grote publiek kende Nathan voortaan als ‘grofgebekte rebel’, hoewel hij achter de schermen een bijzonder meegaande en beleefde jonge man blijkt te zijn. In januari haalt Acid nog eens uit naar Céline en Michiel als blijkt dat zij een hond gekocht hebben dat afkomstig is van broodfokkers. Een maand later wordt het Twitteraccount van minister Ben Weyts gehackt door een fan van Acid, die een tweet instuurt waarbij hij aangeeft fan te zijn van de YouTuber – en dat hij niet verantwoordelijk is.

Met zijn deelname aan De Slimste Mens ter Wereld wil Nathan naar eigen zeggen deelnemen voor zijn fans en voor al de criticasters die hem afschilderen als een onintelligente snotaap.

De Slimste Mens ter Wereld, om 21.35 uur op Play4.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.