West-Vlaamse danstalenten in de kijker in Dance Dreams op Play5

De weg naar de top loopt niet altijd bepaald over rozen, maar aan drive ligt het niet bij de dansers die aan bod komen. (foto Play5)
Bert Vanden Berghe

Zeven dansers, fiere ouders, één doel. In een nieuwe Vlaamse realityreeks gaan zeven gedreven danstalenten elke dag tot het uiterste om hun droom te bereiken, professioneel danser worden. Van de zeven zijn er drie van onze provincie afkomstig.

In Dance Dreams volgen we een jaar lang zeven dansers en hun ouders, ze hebben er alles voor over om van hun passie hun droom te maken. We zien hun dagelijkse leven, de druk van de danswereld en hoe deze ouders hier mee om gaan om hen zo ver te krijgen. Drie van de zeven komen uit Kortrijk en Roeselare.

Yulia en mama Sofie (Kortrijk)

Yulia, amper 17 en al op Europees topniveau. (foto Play5)
Yulia, amper 17 en al op Europees topniveau. (foto Play5)

Yulia is Belgisch kampioene discodansen en haalde de vijfde plaats op het wereldkampioenschap. Nog maar 17 jaar en toch behoort Yulia al bij de Europese top. Yulia haar gezin is zeer bijzonder, zo maakt ze deel uit van een bekende Vlaamse dansdynastie, de familie Dursin. Dursin staat voor dans want Yulia’s grootouders, ouders, tantes, nonkels en haar broers dansen allemaal. Zo hebben vele van hun familie internationale overwinningen op hun naam staan. Ze krijgt les van al haar familieleden. Latin krijgt ze van haar papi en haar mama Sofie is haar vaste danscoach. Haar grote droom is om wereldkampioen disco te worden. “Ik kijk echt op naar mijn familie omdat ze allemaal zo goed kunnen dansen. Ik wil graag in hun voetsporen treden.”


Lana en mama Isabelle (Roeselare)

Lana maakt ook furore op TikTok. (foto Play5)
Lana maakt ook furore op TikTok. (foto Play5)

Lana is gekend in de jongere danswereld, ze is 17 jaar en volgt een pre-professionele dansopleiding aan de kunsthumaniora van Antwerpen. Alles bij Lana staat in teken van dans. Zelf volgt ze les, geeft dansles, maakt filmpjes voor op TikTok,… Ze is thuis in verschillende stijlen van disco tot hedendaagse dans. Ze heeft al tal van bekers behaald, minstens 110, waarvan de helft voor de eerste plaats. Ondanks haar toprestaties is Lana toch best onzeker, want dans is een harde wereld. Met haar mama Isabelle heeft Lana een hele hechte band. Isabelle zal er alles aan doen om Lana te helpen zo ver mogelijk te geraken. Lana is heel actief op social media, de jongste onder ons kennen haar zeker en vast van op TikTok. “Als danser maak je veel mee, dat maakt je onzeker omdat er een grote druk is van anderen: ben ik wel goed genoeg?”


Shakira en papa Joannito (Kortrijk)

De papa van Shakira zit op de eerste rij om foto's te nemen. (foto Play5)
De papa van Shakira zit op de eerste rij om foto’s te nemen. (foto Play5)

Shakira is één van de grootste hiphop talenten van België. Ze is nog maar 18 jaar oud en heeft al vele wedstrijden gewonnen. Zo haalde Shakira nog brons afgelopen zomer op het online Europees kampioenschap van IDO, de grootste dansfederatie ter wereld. In al haar dansen zit een uniek verhaal dat ze zelf maakt, schrijft en uitvoert. Ze danst over onderwerpen die ze meemaakt in haar leven. Fiere papa Joannito staat altijd paraat. Hij zoekt naar de geschikte locaties om video’s op te nemen, gaat mee naar elke wedstrijd en neemt foto’s van Shakira. “Ik gebruik dans als uitlaatklep. Als je iets meegemaakt hebt en je kan het in een verhaal steken is het makkelijker om het te zeggen, makkelijker om met bewegingen te spreken.”


Dance Dreams, binnenkort op Play5.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier