West-Vlaamse Cato wint Junior Bake Off Vlaanderen

Cato won woensdagavond de eerste editie van Junior Bake Off Vlaanderen. (foto Vier)
Cato won woensdagavond de eerste editie van Junior Bake Off Vlaanderen. (foto Vier)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Cato Isselée (12) kroonde zich woensdagavond tot de winnares van de eerste Junior Bake Off Vlaanderen. De Waardamse pakte de jury vooral in met haar straffe evolutie en feilloze baktechnieken. “Ondanks corona was het de beste vakantie van mijn leven”, lacht ze.

Een blauw lint en een trofee in de vorm van een taartschotel: dat houdt Cato Isselée (12) over aan haar zege in Junior Bake Off Vlaanderen. “Ik voelde me echt Miss België”, lacht de dochter van Sven Isselée (carrossier) en Charlotte Cornille (kleuterjuf) en grote zus van Marie (9). Maar nog belangrijker dan de prijzen is de eer om de allereerste winnares van het populaire tv-programma te zijn. “Al iets meer dan een half jaar moest ik tegen iedereen zwijgen over hoe het programma zou aflopen”, lacht ze. “Ik ben blij dat ik eindelijk er honderduit over mag vertellen. Ondanks corona was het de beste vakantie van mijn leven!”

Parcours

Junior Bake Off Vlaanderen werd vorige zomer opgenomen in Oostende. De laatste aflevering van het populaire bakprogramma werd woensdag uitgezonden. Daarin zagen de kijkers hoe Cato het in de finale opnam tegen Eleonore (11) en Lars (15). Bij de eerste proef kreeg het drietal anderhalf uur de tijd om vier éclairs met verschillende toppings te maken. Cato koos voor het thema unicorn en chocolade. Het koekje vond jurylid Regula Ysewijn iets te hard, de crème pâtissière was voor ander jurylid Dominique Persoone ‘kloeke bazaar’.

In de allesbeslissende proef nam Cato alle twijfels weg. Daarin moesten de drie finalisten in drie uur tijd een onderwaterspektakel van 40 centimeter hoog maken. Cato bouwde een creatie met een zeemeermin en blies de twee juryleden van hun sokken. Zowel de smaak, de structuur als de vorm was van een uitzonderlijk hoog niveau. Daarmee werd ze verkozen tot de beste bakker. “De jury vond dat ik een heel mooi parcours had afgelegd, waarbij ik een enorme evolutie heb gemaakt. Ik voelde me ook elke aflevering groeien. Zelf heb ik geleerd om nooit op te geven. Enkele keren dacht ik echt dat ik het verbrod had en eruit zou liggen. Je moet in jezelf geloven.”

Joske

De vreugde bij Cato en haar familie was bij het afroepen van haar naam bijzonder groot. “Iedereen is supertrots, al hadden we allemaal tijd nodig om het echt te beseffen”, lacht mama Charlotte Cornille. “Eén moment in het bijzonder zullen we niet snel vergeten. Je moet weten: Cato’s oma Joske is enkele jaren geleden overleden. Om de verschillende camerastandpunten te regelen moest de bekendmaking eerst even geoefend worden. De regisseur legde uit dat hij een willekeurige naam zou afroepen en dan moest iedereen enthousiast reageren. En toen riep hij: en de winnaar is… Joske! Haar grootvader en wij keken allemaal naar elkaar…. Alsof ze er écht bij was.”

Cato, tussen haar mama Charlotte en zus en papa Sven Isselée en hond James. (foto Davy Coghe)© Davy Coghe
Cato, tussen haar mama Charlotte en zus en papa Sven Isselée en hond James. (foto Davy Coghe)© Davy Coghe

Dat Cato sterk zou presteren in het programma stond in de sterren geschreven. “Dat was echt iets voor mij”, vertelt Cato, die in het eerste middelbaar in het Sint-Andreasinstituut Garenmarkt zit. “Al heel mijn leven bak ik koekjes, cakejes en taarten. Tot mijn negende samen met mijn mama, maar daarna helemaal alleen. Voor heel mijn familie bak ik taarten en cakejes. Bij elk familiefeest zorg ik voor de desserts. Daarnaast was ik al een grote fan van Bake Off Vlaanderen. Ook alle junior-afleveringen in het buitenland heb ik gevolgd.”

Instagram

Hoewel ze hoge ogen gooit, is het niet haar bedoeling om nu een bakkersopleiding te gaan volgen. “Bakken zal altijd een hobby blijven, denk ik. Voor mijn job wil ik iets doen met kinderen. Misschien kleuterjuf worden, net zoals mijn mama. Ook dat, omgaan met baby’s en kinderen iets bijleren, zit er al heel mijn leven in. Misschien kan ik later bakworkshops geven aan kleuters… Intussen blijf ik volop bakken. Voor familie en vrienden. Elk weekend sta ik in de keuken. Intussen heb ik ook een Instagram-account desserts.by.cato , waarop ik elke week nieuwe creaties post. Voor het programma had ik 120 volgers, nu zijn het er al 720. Ohja, en als het programma dit jaar nog juryleden zoekt, mogen ze me altijd vragen”, knipoogt ze.

>> Junior Bake Off Vlaanderen krijgt een tweede seizoen. Wie gepassioneerd is door bakken en jonger dan 16 jaar is, kan zich vanaf nu inschrijven via https://www.goplay.be/junior-bake-off-vlaanderen .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier